NAPOKON RJEŠENJE

Šelebaj direktor Mediteranske plovidbe

08.11.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Nakon avanture u Pevecu i pregovora o vođenju restrukturiranja HŽ Holdinga, Vladimir Šelebaj-Sellier iznenada je preuzeo funkciju direktora u krizom uzdrmanoj korčulanskoj tvrtki Mediteranska plovidba

Nadzorni odbor Mediteranske plovidbe na sjednici održanoj 6. studenog opozvao je dosadašnjeg direktora Vinka Kapelinu, a na njegovo mjesto imenovao Vladimira Šelebaja ­ Selliera

'Zbog teškog financijskog stanja, novi krizni management uz potporu stručnjaka iz branše ima zadaću financijski i operativno restrukturirati poduzeće te stabilizirati, a zatim i proširiti poslovanje, poglavito na strana tržišta, s ciljem da se Mediteranska plovidba vrati na pozicije koje je izgubila prošlih godina', stoji u priopćenju korčulanskog brodara.

Vrlo dinamično razdoblje u Šelebajevom životu započelo je prije nekoliko tjedana, kada je nakratko preuzeo upravljanje tvrtkom Pevec, da bi se nakon samo nekoliko dana razišao sa vlasnikom. Zatim je bio pred ulaskom u upravu HŽ Holdinga, za koji je, kako neslužbeno doznajemo, već bio pripremio plan restrukturiranja.

No Šelebaj će, umjesto državnim poduzećem, na kraju ipak upravljati privatnom tvrtkom: nekadašnji menadžer u Glumina banci, Privrednoj banci i Diokiju, koji se čak bavio i televizijskom produkcijom, konačni je dogovor postigao s Mediteranskom plovidbom.

Kako je tvrtki sjedište u Korčuli, Šelebaja očekuju i promjene u obiteljskom životu: za pretpostaviti je da njegova supruga Dijana Čuljak Šelebaj zbog obaveza na HTV-u neće s njim preseliti na jug.

'Iščupati' Mediteransku plovidbu iz krize bit će veliki izazov, jer nekoć snažna brodarska tvrtka posluje samo s jednim svojim i dva unajmljena prekooceanska broda, a posljednih se godina spominje najčešće zbog sukoba nekoliko suvlasničkih frakcija. Tvrtka je 2008. zaključila s gubitkom od 6 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine bilježi dobit od skromnih 200 tisuća kuna.

Najveći pojedinačni dioničar je kolekcionarka umjetnina Neda Young, Korčulanka koja živi u Americi i drži oko 48 posto dionica, a od većih dioničara tu su i udruga Medplov, Vjeran Filippi i HFP. Prošlo je ljeto Neda Young konačno uspjela uz pomoć nekoliko manjih dioničara preuzeti nadzorni odbor i postaviti novu upravu, na čelu s Antom Jukićem, kojeg je u veljači ove godine zamijenio Vinko Kapelina, a na čije mjesto sad dolazi Šelebaj. Da i nema drugih pokazatelja, takva promenada direktora ne sluti na dobro.