koronakriza

Šefica WTO-a traži da se ubrzaju pregovori o suspenziji patentnih prava na cjepivo protiv covida

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2021 12:48
  • Objavljeno 15.04.2021 u 12:48
Nigerijska ekonomistica Ngozi Okonjo-Iweala

Nigerijska ekonomistica Ngozi Okonjo-Iweala

Izvor: EPA / Autor: MARTIAL TREZZINI

Vlade moraju ublažiti ograničenja izvoza cjepiva protiv covida 19, poručila je čelnica Svjetske trgovinske organizacija (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala, a američka predstavnica za trgovinu poručila je proizvođačima da moraju biti spremni na žrtvu u zdravstvenoj krizi

Direktorica WTO-a predstavila je na zatvorenom sastanku u srijedu niz mjera koje bi zemlje i proizvođači lijekova trebali provesti kako bi se omogućila pojačana proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa i njihova pravednija i šira raspodjela.

Sastanak s proizvođačima, predstavnicima vlada i financijskim organizacijama sazvan je kako bi se riješio problem nesrazmjerno ograničenog pristupa siromašnih zemalja cjepivu. Zemlje s niskim dohotkom dobile su samo 0,2 posto od 700 milijuna podijeljenih doza.

Članice WTO-a trebale bi ublažiti ograničenja izvoza i pojednostaviti logističke i carinske postupke, poručila je Ngozi Okonjo-Iweala.

Problemi u prekograničnim lancima opskrbe, uključujući ograničenja izvoza i manjak kvalificiranih radnika, potkrepljuju moj zaključak da WTO mora odigrati središnju ulogu u reakciji na pandemiju, naglasila je.

"U idućim tjednima i mjesecim očekujemo konkretne mjere utemeljene na preporukama. Problemi nisu lagani, ali danas iskazana politička volja i angažman privatnog sektora navode na zaključak da ih se može riješiti", zaključila je Okonjo-Iweala.

Istaknula je i da bi trebalo ubrzati pregovore o inicijativi Indije i Južnoafričke Republike da se suspendiraju patenti za cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila njihova masovna proizvodnja.

  • +8
  • +5

Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Inicijativu je podržalo 80 članica WTO-a, ali blokirala ju je skupina bogatih zemalja, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, u čak osa navrata, tvrdeći da će naštetiti istraživanjima.

Aktivisti pak podsjećaju da se razvoj i istraživanje najvećim dijelom financiraju državnim novcem.

Direktorica WTO-a pozvala je proizvođače cjepiva da prošire prijenos tehnologija kako bi se povećali proizvodni kapaciteti i da budu transparentni u pitanju ugovora i cijena.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai naglasila je na sastanku da su ogromne razlike između razvijenih i zemalja u razvoju u pristupu cjepivima, koje su se pokazale u vrijeme krize s AIDS-om, "potpuno neprihvatljive".

  • +15
  • +12

Cijepljenje u Americi

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

To se ne smije ponoviti, kategorički je istaknula Tai.

"U krizi se od nas u tijelima izvršne vlasti i od čelnika međunarodnih institucija traže najviši standardi hrabrosti i požrtvovnosti. Isto treba tražiti i od industrije", rekla je američka dužnosnica.

"Tržište je ponovo podbacilo u ispunjavanju zdravstvenih potreba zemalja u razvoju", zaključila je Tai.

Američka gospodarska komora ocijenila je njezinu izjavu nepravednom s obzirom na brzi razvoj više cjepiva u proteklih godinu dana, na značajno povećanje proizvodnje i preko 260 sporazuma o partnerstvu u proizvodnji i distribuciji.

"Industrija već desetljećima odrađuje svoj dio posla, ulažući u istraživanje i razvoj", rekao je potpredsjednik Centra za globalnu inovacijsku politiku Komore Patrick Kilbride, dodajući da je Tai svojom izjavom "izdala farmaceutske tvrtke".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!