fabris peruško

Šef Agrokora otkrio kada koncern prelazi u ruke Rusima i na koju je kompaniju posebno ponosan

14.09.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor, u intervjuu za Reuters rekao je kako je ponosan na rezultate Agrokorovih kompanija, posebno Konzuma, koji je zadržao lidersku poziciju na hrvatskom tržištu. Kazao je i kako se očekuje da će izvanredna uprava prestati iduće godine

Peruško kaže kako je sada na Visokom trgovačkom sudu da potvrdi nagodbu vjerovnika koja je izglasana u Zagrebu početkom srpnja i po kojoj Agrokor odlazi u ruke novih vlasnika: pretežito ruskih banaka Sberbanka i VTB-a.

'Gotovo smo potpuno spremni implementirati nagodbu nakon što Visoki trgovački sud potvrdi njenu pravomoćnost. To će se, vjerujemo, dogoditi kasnije ove godine', rekao je povjerenik Reutersu.

Peruško kaže kako je njegov tim fokusiran na poboljšanje rezultata operativnih kompanija, dok novi vlasnici planiraju podići vrijednost Agrokora prije nego što ga prodaju.

'Radimo na imenovanju novih menadžera i popravljaju korporativnog upravljanja. Naprimjer, u prošlosti su se odluke donosile po procjeni, umjesto da ih se donosilo na temelju brojeva i činjenica. Počeli smo to mijenjati', rekao je.

Dodao je i kako Agrokor svoje operativne profite diže kroz rezanje troškova i sinergije maloprodajnog, poljoprivrednog i prehrambenog poslovanja.

  • +8
Konzumov projekt 'Iz domaćih krajeva' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

U prvih sedam mjeseci ove godine imali su prihod od 13,5 milijardi kuna i operativnu dobit od 1,1 milijardu kuna.

'Posebno sam ponosan na Konzum, koji je ostao tržišni lider tijekom krize u kojoj je izgubio samo tri posto tržišnog udjela. Sada drži 22,4 posto tržišta', kazao je Peruško i dodao kako se s bankama trenutno pregovara o refinanciranju roll-up kredita, po kojem se plaćaju kamate od nemalih osam posto.

'Kamate će dodatno rasti od siječnja iduće godine pa s bankama razgovaramo o refinanciranju tog kredita na komercijalnim uvjetima', zaključio je.

  • +25
Glasanje o nagodbi u Agrokoru Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić