PORT ARTHUR

Saudijci kupili najveću američku naftnu rafineriju

02.05.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Saudijska nacionalna naftna kompanija Aramco postala je jedini vlasnik najveće američke naftne rafinerije Port Arthur u saveznoj državi Teksas

Dosadašnji vlasnik rafinerije u Teksasu bila je tvrtka Motiva Enterprises koju su u proteklih 19 godina zajednički u omjeru 50-50 kontrolirali Saudijci i britansko-nizozemski Royal Dutch Shell.

Shell je priopćio kako je okončan dogovor s Aramcom i da su Saudijci preuzeli potpunu kontrolu nad teksaškom rafinerijom u čijem vlasništvu su 24 terminala i koja ima dnevni kapacitet prerade 600.000 barela nafte.

S druge strane, britansko-nizozemski Shell je preuzeo sve dionice rafinerija Norco i Convert u Louisiani koje imaju 11 terminala.

Analitičari su ranije najavili kako Saudijska Arabija kao najveći svjetski izvoznik sirove nafte želi snažnije ući na tržište Sjedinjenih Američkih Država koje su najveći potrošač tog energenta.

Prema službenim podacima, Saudijska Arabija je prošle godine bila drugi najveći uvoznik sirove nafte u SAD sa 1,1 milijuna barela dnevno, a najveći uvoznik tog energenta u SAD bila je susjedna Kanada sa 3,3 milijuna barela sirove nafte dnevno.