IZVORI IZ TRGOVINSKOG SVIJETA

Saudi Aramco Trading kupuje naftne proizvode kako bi ispunio obveze

16.09.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Ogranak za trgovanje saudijske naftne kompanije Saudi Aramco u potrazi je za naftnim proizvodima zbog smanjene proizvodnje u rafinerijama nakon napada Hutija kako bi ispunio obveze po velikim narudžbama za promptne isporuke, rekla su tri izvora u ponedjeljak.

Saudijska Arabija postat će po svemu sudeći značajan kupac derivata nakon što su je zbog napada dronovima njihova proizvodnja sirove nafte više nego prepolovljena a smanjena je i proizvodnja plina, navodi se u bilješci konzultantske tvrtke Energy Aspects.

Saudijski rafinerijski kapaciteti smanjeni su zbog napada možda i za milijun barela dnevno, procjenjuju u toj konzultantskoj tvrtki, premda to nije bilo moguće potvrditi a nije jasno ni na koje se njegove rafinerije to odnosi.

Aramco Trading Company (ATC), trgovinski ogranak tvrtke Saudi Aramco, šalje upite kako bi nabavio dizel za potrebe promptnih isporuka, izjavila su dva trgovinska izvora.

Saudijska Arabija je inače neto izvoznik dizela, podsjeća Reuters.

"Oni žele kupiti naftne derivate budući da smanjuju aktivnosti u nekim rafinerijama", rekao je jedan izvor, želeći ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati izjave medijima.

Premda nije jasno koliko točno plina žele kupiti, danas se više trgovalo na tržištu derivata za promptne isporuke, dodao je taj izvor.

Prema izjavama trećeg izvora, Aramco Trading možda je kupio dva tereta dizelskog goriva s vrlo niskim udjelom sumpora, iako to nije bilo moguće odmah potvrditi i nisu dostupne pojedinosti o tim navodnim transakcijama.

"Pitanje je za Aramco kako će ispuniti velike obveze po pitanju isporuka proizvoda u rujnu i listopadu", rekao je drugi trgovac dizelom. Trgovac koji očekuje isporuke saudijskog dizelskog tereta krajem mjeseca rekao je da iz Aramca još nisu obaviješteni o bilo kakvim promjenama.

Dužnosnik ATC-a odbio je komentirati situaciju.