energetska učinkovitost

Saponia povukla gotovo 20 milijuna kuna, pogledajte što će napraviti s tim novcem

08.07.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Saponiji je dodijeljena potpora za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u visini 19,9 milijuna kuna od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

U objavi na Zagrebačko burzi iz Saponije ističu kako će cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijeti ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš.

'Planiranim ulaganjem u potpunosti će se promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju. Energetska obnova proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21.000 m 2 dovest će do smanjenja buke i utroška energenata, a ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donose ne samo uštede, nego i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike Saponije. Tehnološke mjere u pogonu kozmetike uključuju zamjenu postojeće linije novom energetski učinkovitijom linijom što će dovesti do smanjenja potrošnje energije od sedamdesetak posto. Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca rezultirat će povećanom količinom energije dobivene iz OIE za šestotinjak MWH godišnje, kao i značajnim učinkom smanjenja emisije CO 2 ', navodi se u objavi.

Očekuju kako će realizacija svih navedenih mjera dovesti do uštede energije veća od 4400 MWh.

'Zahvaljujući inovativnim proizvodima i korporativnom načelu održivog razvoja novih proizvoda s ciljem maksimalne dobiti za potrošača uz minimalan utjecaj na okoliš koji je potkrijepljen i osnivanjem tima za održivi razvoj ostvarujemo viziju Saponije o držanju pozicije vodeće deterdžentsko-toaletne industrije u regiji. Saponia je oduvijek bila partner građanima u našem okruženju, tvrtka na koju se mogu osloniti i koja je ponos Osijeka i regije, a ovom investicijom stvaramo temelje da tako ostane i u budućnosti, te da ostvarujemo još bolje rezultate na svim poljima djelovanja', zaključuje se u objavi Saponije.