POSLODAVCI NESTRPLJIVI

Sanader priprema nove antirecesijske mjere

08.06.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Sastanak premijera i poslodavaca trebao bi se održati nakon sjednice Ekonomskog vijeća sazvane za srijedu: Sanader je, neslužbeno saznaje Business.hr, od ministarstva zatražio da istraže mogućnosti za donošenje novih antirecesijskih mjera

Nakon dvomjesečne pauze uzrokovane lokalnim izborima, premijer Ivo Sanader sazvao je sjednicu Ekonomskog vijeća za srijedu, 10. lipnja. Članovi Vijeća prvo će raspravljati o provođenju antirecesijskih mjera, a potom na prijedlog Ljube Jurčića i o radu Ekonomskog vijeća.

Prema neslužbenim informacijama Business.hr-a premijer Sanader je prije puta u New York na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a resornim ministrima naložio da za sjednicu Ekonomskog vijeća, ali i za sastanak s poslodavcima nakon sjednice, pripreme analitičke i druge podatke o realizaciji vladinih antirecesijskih mjera te o mogućnostima eventualnog donošenja novih dodatnih mjera, uglavnom onih čije donošenje poslodavci još od prošle jeseni bezuspješno traže.

Radi se o zahtjevima za zamrzavanje minimalne plaće na prošlogodišnju razinu, o rezanju neopreznih davanja i osnivanju državnog interventnog fonda za pomoć tvrtkama pogođenih krizom.

Prema mišljenju ekonomista Željak Lovrinčevića, člana Ekonomskog vijeća, mala je vjerojatnost da će Vlada pristati na rezanje neporeznih davanja jer se time financiraju veliki institucionalni sustavi kao što su Hrvatske šume, vode, gospodarska komora i turistička zajednica. Isti tako, neće biti ništa ni od osnivanja interventnog fonda.

Kad je riječ o minimalnoj plaći prije svega, smatra Lovrinčević, treba se raščistiti koji je način izračuna minimalne plaće doista propisan jer je zakon nejasan, zbog čega postoje čak tri tumačenja njegova izračuna.

Na koncu, Lovrinčević očekuje da će država, nakon što je uspješno plasirala svoje obveznice na međunarodno tržište kapitala, u lipnju pokušati otvoriti i kreditne linije velikim javnim poduzećima radi suzbijanja nelikvidnosti gospodarstva koju ona generira.