OD 385 MILIJUNA DOLARA

Samsung gradi tvornicu baterija u Mađarskoj

30.08.2016 u 15:41

Bionic
Reading

Južnokorejska kompanija Samsung SDI planira uložiti oko 400 milijardi wona (358 milijuna dolara) u izgradnju tvornice baterija za električna vozila u Mađarskoj kako bi iskoristila europsku potražnju u vrijeme razočaravajuće kineske potražnje

Samsung SDI, među čijim je klijentima i BMW, objavio je u utorak da će planirana tvornica u blizini Budimpešte početi s proizvodnjom u drugoj polovici 2018. godine i da će godišnje proizvoditi baterije za 50.000 električnih vozila.

Tvornica ‘će nam pomoći da uštedimo na logističkim troškovima i da u kratkom roku reagiramo na potražnju kupaca, budući da europske tvrtke imaju proizvodne baze oko Mađarske’, priopćio je Samsung SDI, inače podružnica Samsung Electronicsa.

Tvrtka trenutno proizvodi baterije za BMW-ov model i3 u Južnoj Koreji. Prošle su godine pokrenuli proizvodnju i u Kini, najvećem svjetskom tržištu električnih vozila, ali su im prodaju zakočili propisi o subvencijama.

Samsungov konkurent LG Chem planira izgraditi tvornicu baterija za električna vozila u Poljskoj kako bi zadovoljio rastuću potražnju europskih proizvođača automobila, kazao je u travnju za Reuters upućeni izvor.