DIONICE DIVLJAJU

Samsung i Tencent u utrci za najvredniju azijsku kompaniju u 2016.

24.08.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Kineski internetski gigant Tencent Holdings i južnokorejski Samsung Electronics u utrci su da postanu najvrednije tvrtke ove godine u Aziji, nakon što su očekivanja snažnog rasta njihovih zarada podigla cijene njihovih dionica na rekordne razine

Tržišna kapitalizacija obje kompanije uvećana je od početka godine za trećinu, a takav rast cijena njihovih dionica učinio ih najuspješnijim tehnološkim dionicama na svijetu te istaknuo uspješnost tih azijskih tvrtki u odnosu na konkurente poput američkog Applea i kineske Alibabe.

'Zarade tih kompanija mogu se povećati unatoč slabijem globalnom rastu', smatra Andrew Gillan iz tvrtke Henderson Global Investors.

Samo od prošloga četvrtka kompanijama Samsung i Tencent tržišna vrijednost narasla je za oko 30 milijardi dolara, na povijesno visoke razine. Tencent je tako sada procijenjen na 249 milijardi dolara, što je samo 4 posto manje od najvrednije azijske tvrtke China Mobile, a Samsung na 239 milijardi dolara.

Trenutno je Tencent 12. po veličini tvrtka u svijetu po tržišnoj vrijednosti, a Samsung 17., pokazuju podaci Thomson Reutersa. Podigle su se tako na ljestvici u odnosu na 26. i 33. mjesto zabilježeno prije pet mjeseci.