(NE)NADLEŽNOST HANFE

Samodol zažmirio u slučaju Podravke?

Ante Samodol

Ante Samodol

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Na sjednicama uprave Hanfe nikad se nije raspravljalo o nadležnosti Agencije i pokretanju nadzora u aferama Podravka i Jadranska banka, već je odluke o nenadležnosti Agencije u oba slučaja donio osobno Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, čime je grubo prekršio ovlasti, otkrili su Business.hr-u izvori bliski Hanfi

Samodol je u oba slučaja odlučio da Hanfa nije nadležna, iako je trebala razjasniti je li uprava Podravke na burzi morala objaviti postojanje neprijateljskog kupca, ali i trebala reagirati na očite pokušaje manipulacije cijenom dionica te kompanije. Naime, Milan Horvat iz Fime puštao je u javnost plan o njihovom navodnom preuzimanju, 'pumpajući' cijenu dionice taman kada je Fimi zbog oštrog pada cijene dionica prijetio margin call.

U slučaju Jadranske banke Hanfa je trebala provesti nadzor, posebno nakon odluke Trgovačkog suda u Šibeniku o poništenju dokapitalizacije i uvrštenju dokapitalizacijskih dionica u trgovinu na burzi.

S druge strane, Samodol je bez konzultacija s upravom pokrenuo nadzor nad sumnjivim, insajderskim prodajama velikih paketa Ingre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi