KREŠIMIR SEVER UPOZORAVA

Samo Fina otpušta 1.200 zaposlenika

Bionic
Reading

Samo u Financijskoj agenciji do 1. listopada oko 1.200 zaposlenika ostat će bez posla, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

'U sindikatu smo svjesni činjenice da u Fini ima viška zaposlenih, ali tražimo da se prema radnicima koji će ostati bez posla bude maksimalno socijalno osjetljiv i u tom smo smislu dosad zadovoljni ponašanjem uprave, koja je prihvatila većinu sindikalnih zahtjeva u tom pravcu. Tako, ne samo da su prihvaćeni naši zahtjevi o posebnoj zaštiti osjetljivih skupina, kao što su stariji zaposlenici ili samohrani roditelji, već će se paziti da, u slučaju da u Fini rade bračni parovi, otkaz ne dobiju oba bračna druga', istaknuo je Sever.

Još 1999. procijenjeno je da u Fini ima gotovo 2.500 ljudi viška, koji su trebali biti otpušteni u tri faze, tako da u prvom navratu otkaz dobije 1.500 radnika, a potom u dva navrata po 350 ljudi.

No tada je sklopljen socijalni pakt između sindikata i uprave, koji se produžavao sa svakom novom upravom, a prema kojem neće biti otkaza, ali ni plaće neće rasti. Zbog toga od 1999. u Fini nije bilo povećanja osobnih dohodaka. Plaće onim sretnicima koji ne dobiju otkaz nakon deset godina sada će se smanjiti temeljem naputka Vlade da se u javnim poduzećima plaće smanje za 10 posto, piše Slobodna Dalmacija.