Osvrt luke filipovića

Sam protiv svih: Bivšem gazdi Agrokora ipak će trebati nešto malo jače od mailova koje je danas pokazao

16.01.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Maratonska konferencija Ivice Todorića, njegova prva otkako je izručen Hrvatskoj, trebala je donijeti nove dokaze o aferi Agrokor i djelovanju skupine Borg. Barem ju je tako medijima najavio bivši vlasnik Agrokora. Ali sve se pretvorilo u gotovo jednoipolsatni monolog, u kojem se od Todorića nije čulo ništa novo, a na konkretna novinarska pitanja nije dao nijedan jasan odgovor

Konstrukciju o 'otimačini Agrokora' Todorić je složio na osnovi e-mailova koje su razmjenjivali članovi skupine Borg na čelu s bivšom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić. Unutar te grupe, tvrdi bivši gazda Agrokora, bio je i ministar financija Zdravko Marić, a svime je rukovodio premijer Andrej Plenković.

Todorić tvrdi kako je iz njih jasno da je postojao unaprijed pripremljen plan za preotimanje kompanije iz njegovih ruku.

Protiv njega su se, ustvrdio je bivši gazda Agrokora, urotili gotovo svi: hrvatska Vlada, Rusija, SAD, agencije za rejting, HDZ, Europska unija…

'Agrokor je bio praktički na burzi. Nikakvih problema nije bilo. Nikakvih problema nismo imali 2017. Nikakvih obaveza. Međutim oni su napali… Isti ti ljudi koji su srušili mene, srušili su kasnije Dalić. Sve se ponovilo u nulu! Protiv mene su bili ruska ambasada, američka ambasada, Bruxelles, HDZ, agencije za rejting... Sve ću dokazati! Agrokor nije bio u problemima, ja za to imam dokumentaciju', rekao je Todorić.

Da nije bilo nikakvih problema i da on nije ništa kriv, od Todorića se već moglo čuti u nekoliko prijašnjih intervjua. Teza mu je i da mu je Agrokor otet.

Međutim tko je točno mozak cijele te operacije i zbog čega bi uopće hrvatska Vlada išla u namjerno rušenje kompanije na koju se oslanjalo pola domaćeg gospodarstva, od Todorića se nije moglo čuti. Tražili su okupljeni novinari i objašnjenje zašto se, ako je već sve bilo sjajno, Agrokor zaduživao po stopi do 10 posto. Ali ni tu Todorić nije dao jasan odgovor.

U svom jednoipolsatnom monologu Todorić niti jednom nije rekao da je on za nešto kriv.

'Ja sam od pepela stvarao hrvatsku i regionalnu industriju. Iz pepela. Ni iz čega sam stvorio kompanije vrijedne milijarde', poručio je Todorić.

On je izgradio Jamnicu, Zvijezdu, Belje, Konzum… On je stvarao brendove. On je napravio čudo. Njemu su se svi klanjali. A onda su došli zločesti Plenković, Rusi, Amerikanci, sve mu oteli i uništili.

Da to dokaže, trebat će mu ipak nešto malo jače od mailova.

  • +32
Ivica Todorić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić