BRANI SVOJU NEVINOST

[DOKUMENT] Todorić: Protiv mene su bili ruska ambasada, Bruxelles, američka ambasada, agencije za rejting, HDZ...!

16.01.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Ivica Todorić najavio je da će izaći s novim dokazima vezanim uz aferu Agrokor i otkrića u djelovanju grupe Borg. Konferencija za medije održana je u City Plazi u Zagrebu. Todoriću je to bila prva veća tiskovna konferencija otkad se iz Londona, u kojem je bio u bijegu, vratio u Hrvatsku

Todorić tvrdi kako su mu dostavljeni dosad tajni dokumenti (uglavnom je riječ o mailovima) koji potvrđuju postojanje organizirane kriminalne grupe na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. Riječ je dokumentima koje DORH koristi u svojoj istrazi, ukupno oko 600 mailova potpisanih od MUP-a, tvrdi Todorić.

'Ta je grupa s predumišljajem vršila kaznene radnje isključivo u cilju prisilnog oduzimanja Agrokora u korist ruskih investitora, Sberbanke i VTB banke', navodi se u materijalima koje je Todorić podijelio novinarima.

Bivši gazda Agrokora tvrdi da Plenković zloupotrebljava svoju državnu funkciju radi blokade državnih institucija s namjerom sprečavanja nezavisnog procesuiranja odgovornih za aferu Agrokor.

Dokument: "Todorićev dokaz o uroti Plenkovića s Rusima"

'Unatoč tome imamo neupitne dokaze da su Plenković i grupa Borg mjesecima prije bilo kakve javne informacije o Agrokoru pripremili ugovor 21. ožujka 2017. s ciljem prisilnog prijenosa imovine Agrokora na Sberbank i VTB banku', tvrdi Todorić.

Ocijenio je kako je Agrokor danas obezglavljen. 'Veliki dio Agrokora su opljačkali, a kompaniju su doveli na koljena, obezglavili. Procesi koje oni danas vode su kriminalni. Nagodba se više ne može provesti kako su je dogovorili jer je sve blokirano. Kad bi se vratio sav opljačkani novac, Hrvatska bi pokrenula svoju industriju', ustvrdio je Todorić.

'Protiv mene bili su ruska ambasada, Bruxelles, američka ambasada, HDZ, agencije za rejting... Sve je bilo organizirano. Agrokor nije bio u problemima. Sve ću to dokazati. Svi će pjevati kao kanarinci', rekao je Todorić.

Nekoliko je puta ponovio kako kompanija nije imala nikakvih problema do 2017., kad je, prema njegovim riječima, krenula organizirana hajka protiv njega.

Podsjetimo, Uskok je odbacio kaznene prijave koje je Todorić podnio protiv skupine Borg.

  • +25
Ivica Todorić, tiskovna konferencija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban/PIXSELL

Todorić je bio prijavio Martinu Dalić za kazneno djelo zločinačkog udruživanja, zloupotrebu položaja i ovlasti te za zloupotrebu povlaštenih informacija.

Ujedno je prijavio još nekoliko fizičkih i pravnih osoba za počinjenje spomenutih zloupotreba u sastavu zločinačkog udruženja i to bivšeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, Thomasa Wagnera i američki fond Knighthead Capital Management te Adama Pieczonku iz Knightheada, Branimira Bricelja iz Altera savjetovanja i odvjetnika Tina Doličkog.

Todorić je u listopadu prošle godine podnio još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta protiv premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je Antu Ramljaka, Branimira Bricelja, Tomislava Matića, Zorana Besaka i Borisa Šavorića prijavio za pomaganje u zloupotrebi.

Sve je te prijave Uskok odbacio, ali to Todorića nije obeshrabrilo.

Sredinom rujna prošle godine putem odvjetnika je na Županijskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za provođenje istrage protiv Dalić, Ramljaka, Plenkovića, Bricelja, Matića, Besaka, Šavorića, Doličkog te Wagnera, Pieczonke i Knightheada. Sudac istrage još nije donio odluku o slučaju.