ADROVIĆ ISTAKNUO

'Sada je najvažnije da svi potpišu standstill aranžman'

05.04.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon što je HNB jučer izrazio sumnju da su neke banke prikriveno kreditirale Agrokor, Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka, kazao je u srijedu da o tome nema informacije. Kazao je i da je sada ključno da svi akteri potpišu standstill aranžman

'Nemam ukupnu izloženost banaka prema Agrokoru. Nama u ovom trenutku nije poznato je li došlo do drugačijeg oblika kreditiranja. To će znati regulator i ona banka koja je eventualno prekršila odredbe regulatora', dodao je.

Naglasio je da je sada važno da svi akteri potpišu standstill aranžman. 'Cilj je da svi, uključujući manje banke i dobavljače, potpišu standstill aranžman. Tada bi se stekli uvjeti za normalno kontinuirano poslovanje Agrokora', istaknuo je.

'Ako ne dođe do potpisa, onda su vjerovnici na dvije različite strane, jedni su blokirali, drugi imaju standstill aranžman, dakle nemoguće je nastaviti dalje bez potpisa aranžmana', kazao je Adrović.

Odbacio je scenarij izazivanja financijske nestabilnosti jer su 'banke dovoljno stabilne da izdrže ukupni udar svih gubitaka po Agrokoru'.

HNB zakazao? Ne, jako smo dobro odradili posao

Nakon što je jučer viceguverner HNB-a Damir Odak kazao da bi neke banke mogle imati problema zbog Agrokora, a HNB je uz to i podsjetio na svoj prijedlog o uvođenju kaznenog djela protiv financijske stabilnosti, Vedran Šošić, viceguverner HNB-a, kazao je danas da je ova institucija svoj posao odradila jako dobro.

Na novinarsko pitanje je li HNB zakazao, Šošić je rekao da je Hrvatska narodna banka svoj posao odradila jako dobro i da zato čvrsto mogu stati iza tvrdnje da će bankarski sustav sačuvati stabilnost.

'HNB ne regulira nefinancijska poduzeća, HNB regulira bankovni sektor i kreditne institucije i HNB je tu svoj posao odradio', kazao je.

Podsjetio je da je HNB još 2015. predložio uvođenje kaznenog djela protiv financijske stabilnosti. 'Nažalost, još uvijek nije započela rasprava o tome. Teško je znati što bi bilo kad bi bilo, ali smatramo da bi bilo dobro da su te stvari definirane zakonom', dodao je.