veliki problemi

SAD smanjuje opskrbu vodom na zapadu, suša ugrozila ključno vodocrpilište

17.08.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Razina vode u najvećem vodocrpilištu u SAD-u spustila se zbog suše na najnižu razinu u povijesti mjerenja, objavila je državna agencija za vodu i struju, smanjujući kvote za opskrbu saveznih država na zapadu zemlje i Meksika.

Akumulacijsko jezero Mead nastalo je 30-ih godina prošlog stoljeća izgradnjom brane na rijeci Colorado na granici Nevade i Arizone i najveće je vodocrpilište u SAD-u. Ključno je za opskrbu vodom 25 milijuna stanovnika Los Angelesa, San Diega, Phoenixa, Tucsona i Las Vegasa.

Razina vode u jezerima Mead i Powell, dva najveća vodocrpilišta u SAD-u, spustila se zbog suše na najnižu razinu u povijesti mjerenja. U sustavu rijeke Colorado ukupni vodeni kapacitet pao je s prošlogodišnjih 49 na 40 posto, objavila je državna agencija za vodoopskrbu.

Zato će opskrba Arizone i Nevade biti smanjena od listopada, poručila je agencija u sastavu ministarstva unutarnjih poslova, a smanjene će biti i isporuke vode u Meksiko.

SAD je dužan opskrbljivati Meksiko vodom prema sporazumu iz 1944. godine, podsjeća Reuters.

Godišnja kvota Arizone bit će smanjena 18 posto, ona Nevade za sedam posto, dok će udio namijenjen Meksiku biti srezan za pet posto. 

Godišnje kvote za opskrbu vodom obračunavaju se na temelju procjena o razini vode u zimskom periodu, a istraživanje je pokazalo da će u jezeru Mead razina vode ove zime biti 1.065,85 stopa (324,9 metara) iznad razine mora, devet stopa ispod praga koji označava nestašicu.

Razina vode pala je zbog suše, koja je prema izvješću sveučilišta u Nebradski zahvatila 99 posto zapadnog dijela SAD-a u kojem živi 59,2 milijuna Amerikanaca. Prije samo godinu dana sušom je bilo pogođeno 63 posto tog dijela Sjedinjenih Država.

Smanjena opskrba vodom iz rezervoara značit će manje vode i za poljoprivredu, gradove i autohtona indijanska plemena u regiji koju je suša opustošila već 22. godinu zaredom.

Guverneri 10 saveznih država na zapadu SAD-a odvojeno su u pismu predsjedniku Joeu Bidenu zatražili da objavi stanje katastrofe kako bi poljoprivrednici i rančeri stekli pravo na izvanrednu pomoć izvan okvira postojećih kriznih programa.

"Neviđena suša mogla bi uništiti čitave kulture, smanjiti prinose i stvoriti uvjete za ektremno visoku razinu nametnika i bolesti koja će dodatno povećati ukupni gubitak", napisali su guverneri.

"Svjedočimo posljedicama klimatskih promjena", zaključila je na konferenciji za novinare Tanya Trujillo, pomoćica državnog tajnika za unutarnje poslove, zadužena za vodu i znanost.

Snježne padaline na zapadu SAD-a niže su od prosjeka, temperature iznimno visoke a tlo suho, dodala je Trujillo, "a taj bi se trend, nažalost, mogao nastaviti", napomenula je.

Suša je drastično smanjila opskrbu stočnom hranom u tom dijelu Sjedinjenih Država, potaknuvši snažan rast cijena sijena, pa su brojni poljoprivrednici i rančeri prisiljeni prodavati stoku i razmatrati prodaju zemlje radi prenamjene u građevinsko zemljište, pišu guverneri.