NAJVIŠI NIVO U 80 GODINA

SAD ima toliko nafte da je nema gdje skladištiti

04.03.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njeno skladištenje, a to bi u narednim mjesecima moglo dodatno oboriti cijene nafte i benzina, navode analitičari, prenosi AL Jazeera Balkans

U proteklih sedam tjedana SAD je proizvodio i uvozio u prosjeku milijun barela nafte dnevno više nego što je trošio, javlja agencija AP, a prenosi AJB

Ta suvišna nafta skladišti se u rezervoarima, prije svega u najvećem trgovinskom čvorištu u Cushingu u Oklahomi što je dovelo do toga da američke zalihe nafte dostignu najvišu razinu u posljednjih 80 godina.

Operativni limit

Ako se takav razvoj situacije nastavi, rezervoari bi se mogli približiti operativnom limitu već sredinom travnja što bi dovelo do potonuća cijene nafte i plina.

'Činjenica je da nam u SAD-u ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte', rekao je Ed Morse, šef odjela za istraživanje nafte Citibanka dodajući da bi nafta mogla pojeftiniti i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.

Prosječna je cijena benzina u SAD-u 2,44 dolara za galon (64 centi za litru) što je 1,02 dolara po galonu (27 centi po litri) jeftinije nego u istom razdoblju 2014., ali i 37 centi (10 centi po litri) manje nego prošlog mjeseca.