stabilna prognoza

S&P podignuo rejting HEP-a na BB+

26.03.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) s ocjene BB na BB+, uz stabilnu prognozu, priopćeno je u utorak iz HEP-a.

Kako se navodi u priopćenju, povećanje rejtinga HEP-a uslijedilo je nakon porasta ocjene rejtinga za Hrvatsku. Naime, S&P je povisio u petak rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uz stabilne izglede, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

U današnjem izvješću S&P-ja navodi se kako se smatra da država ima, u slučaju potrebe, povećanu mogućnost potpore HEP-u te da stabilna prognoza HEP-ove ocjene odražava mišljenje kako će HEP-ovi samostalni rezultati biti solidni. Također se navodi da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, u slučaju dodatnog povećanja ocjene kreditnog rejtinga za Hrvatsku vjerojatno bila povećana ocjena kreditnog rejtinga HEP-a.

"Iznimno smo zadovoljni povećanjem ocjene dugoročnog kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor's. Ocjena je, između ostalog, potvrda našeg aktivnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem HEP grupe. Odlučni smo nastaviti s poslovnim aktivnostima usmjerenima kako na daljnje jačanje samostalne ocjene kreditnog rejtinga tako i na jačanje tržišnog položaja i realizaciju ambicioznih ciljeva obnovljivog scenarija razvoja", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.