sve je više dokaza

Ruski div Gazprom financira privatne milicije u Ukrajini, ali EU ga opet neće kazniti. Evo i zašto

10.05.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Ruski plinski div Gazprom najvjerojatnije će izbjeći 11. paket sankcija Europske unije, unatoč sve brojnijim dokazima da financira plaćenike koji se bore u Ukrajini

Niz izvješća i videozapisa navodno od boraca na prvim crtama pokazuje da su Gazpromovi zaposlenici, djelatnici osiguranja, formirali čak tri paravojne jedinice, od kojih je najistaknutija Potok, a uz to su s plaćenicima angažirani u bojnama Fakel i Plamen.

Jedinicu Potok navodno opskrbljuje i oprema izravno Gazprom, a detalji o njezinom djelovanju i broju ljudi obavijeni su velom tajne. Jevgenij Prigožin, šef zloglasne plaćeničke skupine Wagner, prošlog mjeseca tvrdio je na društvenim mrežama da je razgovarao s nekoliko novaka iz Potoka.

Ukrajinska obavještajna služba iznijela je slične tvrdnje u veljači, navodeći da je podružnica Gazproma uspostavila privatnu vojnu jedinicu. Kijev je slijedom toga zatražio od zapadnih kompanija da prekinu veze s ruskim plinskim divom.

'Ovo svakako postavlja Gazprom izvan čisto komercijalnih aktivnosti i čini ga sudionikom u ratnim zločinima u Ukrajini. Tvrtka čijim se novcem plaćaju ratni zločini i ubojstva ne može biti sudionikom civiliziranog tržišta', rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko za Politico.

Neke članice EU-a podržavaju takav stav, ali to vjerojatno neće dovesti do promjene politike prema Gazpromu. Iako je Unija uvela gotovo potpunu zabranu uvoza ruske nafte, ugljena i rafiniranih proizvoda, prirodni plin i Gazprom su zasad pošteđeni.

Prije rata 45 posto od ukupno uvezenog plina u EU dolazilo je od Gazproma. Krajem travnja ove godine taj je udio pao na oko sedam posto, ali nekoliko zemalja EU-a - posebno Mađarska, ali i Austrija i Slovačka - još uvijek dobivaju određene količine iz Gazpromovih plinovoda. Grčka tvrtka DEPA i talijanski Eni također još uvijek imaju važeće ugovore s Gazpromom.

  • +6
Gazprom Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Budući da se o sankcijama EU-a odlučuje jednoglasno, malo je vjerojatno da će se postići konsenzus o kažnjavanju Gazproma. Nasuprot tome, SAD i Velika Britanija uvele su sankcije protiv njegova čelnika Alekseja Millera.

Sa stajališta Komisije, 'rizik je u tome da u Vijeću neće biti jednoglasnosti, jer barem jedna zemlja, ali ne samo jedna, nije se u potpunosti diversificirala od ruskog plina', rekao je visoki dužnosnik Komisije za Politico. Izvješća o Gazpromovim milicijama u Ukrajini nisu dovoljna da bi promijenila ta stajališta, rekli su diplomati dviju zemalja EU-a.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da nema 'neovisno provjerenih informacija' o postojanju Potoka, ali da Beč čini 'sve što je moguće kako bi se dodatno smanjila ovisnost o ruskom plinu'. Slovački diplomat rekao je da sankcije Gazpromu 'nisu na stolu', ali 'ako se to dogodi, spremni smo ozbiljno se pozabaviti time'.

Iako su informacije o Gazpromovoj plaćeničkoj jedinici i dalje šture, postojanje takvih oružanih snaga nije iznenađenje, kažu stručnjaci. Tvrtka 'već godinama ima svoje sigurnosne snage koje čuvaju energetske instalacije', rekla je profesorica Tracey German s King's Collegea u Londonu. Ona vjeruje da se privatne skupine plaćenika koriste da bi se popunile praznine u ruskim oružanim snagama i također da bi se prikrio pravi broj žrtava nastalih u invaziji na Ukrajinu.

Vjerojatno su Gazpromove snage dobro opremljene i imaju određenog vojnog iskustva, ali 'očigledno nemaju ljudstvo kao Wagner', rekao je Konrad Muzyka, obrambeni analitičar u Rochan Consultingu.

Jedinice poput Potoka pružaju 'vrlo značajan izvor fleksibilnosti' Kremlju da postigne svoje ciljeve na netransparentan način, izvan zakona, rekao je Adnan Vatansever, viši predavač i energetski stručnjak za Rusiju na King's Collegeu u Londonu.

To je također 'vrlo poželjan scenarij' za ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je, jer on voli poticati natjecanje među elitama kako bi spriječio da jedna skupina, poput Wagnera, postane dominantna i izazove ga.

'Gazprom je središnja točka u tom nadmetanju moći', rekao je Vatansever, dodajući: 'U Rusiji postoji izreka: Tko kontrolira Gazprom, kontrolira državu.'