protiv širenja zaraze

Rusija poziva na digitalno plaćanje, smanjuje količinu novčanica u opticaju

24.03.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Rusija je poručila potrošačima i kompanijama da gotovinu zamijene digitalnim plaćanjem a bankama da ograniče količinu novčanica u opticaju kako bi se usporilo širenje koronavirusa

Regulator za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor savjetuje Rusima da prijeđu na bezgotovinsko plaćanje, pozivajući se na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u kojima se navodi da se virus na novčanici može zadržati tri do četiri dana.

Digitalno plaćanje uobičajena je pojava u velikim ruskim gradovima, ali velik dio stanovništva još se uvijek oslanja na gotovinu.

U izvješću Deloittea o digitalnom bankarstvu u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, Rusija je proglašena "digitalnim prvakom", navodi Reuters.

Zbog epidemije ruska središnja banka sada pohranjuje novčanice 14 dana u sef prije no što ih distribuira, a isto traži i od komercijalnih banaka, rekao je zamjenik šefa odjela za gotovinsko plaćanje Vladimir Demidenko.

Banke također moraju smanjiti količinu novca u bankomatima u kojima se zahvaljujući mogućnosti uplate koriste iste novčanice i redovito ih dezinficirati. Ograničenja se ne odnose na bankomate koji ne nude mogućnost uplate i banke ih same pune.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA

Prema podacima središnje banke, oko 75 posto ruskih bankomata ne 'vrti' iste novčanice već nude ili mogućnost uplate ili mogućnost isplate.

Središnja banka zatražila je također od bankovnih službenica i službenika da prilikom primanja gotovine od klijenata koriste zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.

Rusija je prijavila 438 slučajeva zaraze koronavirusom i dva smrtna slučaja. Kako bi zaustavila širenje virusa, zatvorila je škole i javne ustanove i zabranila ulazak stranih državljana.