ZARADA ISPOD MINIMUMA

Rusi žele otkupiti međimurski krumpir

05.09.2012 u 17:21

Bionic
Reading

'Cijena krumpira od 1,30 kuna nije dobra jer uništava nas proizvođače! Kasne sorte krumpira podbacile su i do 40 posto. Drugi je problem što trgovački lanci krumpir prodaju po akcijskim cijenama, i od nas traže da im krumpir prodajemo po nižim cijenama. Nama nitko sjemenski krumpir i gnojivo nije prodao s popustima', kaže Anđelko Kozjak, proizvođač krumpira iz Belice. Iskapanje krumpira je počelo

'Prinosi su zbog suše samo 20 tona po hektaru, a lani su bili od 30 do 35 tona', žali se. Osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, proizvođače muči i otkupna cijena koja, tvrde, ne pokriva ni troškove proizvodnje, a kamoli da donosi barem i minimalnu zaradu. Kozjak kaže da bi cijena trebala biti od 1,60 do 1,80 kuna za kilogram.

'U Hrvatskoj je sad krumpir najjeftiniji. U Belgiji se prodaje i po tri kune, a u Njemačkoj i Nizozemskoj od 1,50 do dvije kune. Krumpir će biti vrlo tražena roba, što potvrđuje i podatak da su proteklih dana u Belicu stigli i pozivi iz Rusije, koja otkupljuje krumpir gdje god stigne. Zovu i pitaju imamo li krumpira. Žele čak i onaj za prehranu životinja, a organizirali bi i prijevoz ', otkriva Kozjak.

Zbog poremećaja na tržištu Hrvatska poljoprivredna komora savjetovala je članovima da uskladište krumpir i čekaju bolju cijenu.

'Problem je što imamo ugovore s proizvođačima kojima moramo isporučiti ugovorene količine. Ne možemo im reći da ne damo krumpir jer čekamo bolju cijenu – ističe Kozjak. No, Dragutin Taradi, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije, upozorava da bi u ugovorima trebala pisati i otkupna cijena.

Udruga je ovih dana upozorila da se trgovački lanci međusobno nadmeću tko će ponuditi bolje akcijske cijene u maloprodaji, pa od proizvođača traže da i oni spuste cijenu. Zatražili su hitni sastanak na koji su došli predstavnici proizvođača i otkupljivača, no nije bilo nikog iz Ministarstva poljoprivrede.