stari lisci O KRIZI VLASTI

'Rušenje Agrokora nije moglo proći bez rušenja Vlade'

Bionic
Reading

Je li premijer Andrej Plenković postupio politički mudro kad je na sjednici Vlade ekspresno smijenio Mostove ministre? Koliko je uopće važan Zdravko Marić? Kako će se kriza vlasti raspetljati? O tim pitanjima razgovarali smo s Gorankom Fižulićem, Slavkom Linićem i Damirom Polančecom, bivšim ministrima HSLS-a, SDP-a i HDZ-a koji su za svojih mandata iskusili slične političke peripetije

Linić i Fižulić bili su članovi koalicijske vlade koja je osnovana 2000. godine na čelu s pokojnim Ivicom Račanom, predsjednikom SDP-a. Šestoricu ministara dao je HSLS, među kojima je Fižulić bio zadužen za gospodarstvo, a Linić kao SDP-ovac bio potpredsjednik vlade.

Dvogodišnju vladavinu Račanove koalicije obilježio je stalni sukob SDP-a i HSLS-a, slično kao danas HDZ-a i Mosta.

'Sjećam se kako je Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, tražio od nas šestorice prvo da budemo protiv, a onda suzdržani oko izručenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača Haškom sudu. Račan je tražio da svi glasaju 'za' jer SDP nije želio jedini snositi odgovornost. Nas šest na kraju je glasalo različito. Ja sam bio suzdržan te sam podnio ostavku. Da to nisam učinio, Račan bi me smijenio, ali bi i on tada sam podnio ostavku i srušio vladu. Što je godinu dana kasnije i učinio, kada se s HSLS-om sukobio oko nuklearke Krško', prisjetio se Fižulić za tportal.

On smatra kako su slično njemu morali postupiti i ministri Mosta kad su digli ruke protiv ostanka Zdravka Marića u fotelji ministra financija. A Plenković je morao slijediti Račanov primjer.

'Ili su oni morali podnijeti ostavku zato što su bili protiv volje premijera, ili je Plenković morao sam podnijeti ostavku cijele Vlade. To je srž parlamentarne demokracije, suština koalicijskih odnosa. Premijer je premijer, ali on nije njima stranački šef i on mora prihvatiti da oni drugačije o nečemu misle. Nikako se nije smjelo desiti da on smjenjuje ministre. To nije čin političke mudrosti i hrabrosti. To je pogrešan porez koji se ne može opravdati', uvjeren je Fižulić.

On smatra da je HDZ pogriješio što sam nije maknuo Marića. Za Fižulića nema spora da je aktualni ministar financija odgovoran zbog toga što je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (Marić je šef Nadzornog odbora) početkom godine dala Agrokoru kredit od 50 milijuna eura kad je već bilo jasno da je u problemima.

'Taj kredit će biti jako teško naplatiti. Kad je izbila kriza u koncernu, Marić je sam trebao podnijeti ostavku. On je postao politički teret ove Vlade. Ali Marić nema taj politički talent. Više nije važno je li Marić dobar ili loš ministar. Ministri dolaze i odlaze zbog toga jesu li politički zadovoljili. Za Marića ionako neće biti mjesta u nekoj budućoj Plenkovićevoj vladi', siguran je Fižulić.

Smatra i da bi bilo jako čudno da je rušenje Agrokora prošlo bez urušavanja Vlade. Fižulić podsjeća na to kako je čelništvo Mosta još u listopadu prošle godine bilo na premijeri dokumentarnog filma o Ivici Todoriću 'Gazda'.

'Tada su simbolički pokazali što misle o Agrokoru, i to u vrijeme kada još nitko nije dovodio u pitanje poslovni i financijski model koncerna. Lako je danas pričati kako su sve vlade krive za Agrokor. To nije istina. Agrokor je nastao na političkom i gospodarskom modelu koji je osmislio HDZ 90-ih godina. Most je udario upravo tamo gdje je HDZ najslabiji', rekao je Fižulić.

Njegov kolega iz Račanove vlade Slavko Linić smatra kako je krivnja za aktualnu krizu vlasti podjednaka između Mosta i HDZ-a. Kad je na vlasti koalicija, nužna je tolerancija, a nje je bilo najmanje.

'U Račanovoj vladi bio je i HNS. Oni su imali jednog pomoćnika ministra koji je imao sudsku presudu za kazneno djelo i svi su inzistirali da se on smijeni. Račan je jasno rekao kako on mora uvažavati koalicijskog partnera i da je prije svega važna stabilnost vlade, kako je to prioritet', istaknuo je Linić.

Mostovci se ne moraju slagati oko Marića, ali on je prije svega, smatra Linić, odgovornost HDZ-a.

'Zbog Marića se nije trebala rušiti koalicija. Nisu se smjeli dogoditi sukobi. Sad su mogući razni scenariji', rekao je ne precizirajući Linić, koji, osim Račanove, iza sebe ima i ministarski mandat u vladi Zorana Milanovića.

Damir Polančec bio je HDZ-ov potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, prvo u vladi Ive Sanadera, zatim kod Jadranke Kosor. Izbijanjem afere Spice u Podravki našao se pod velikim pritiskom javnosti, zbog čega je u listopadu 2009. podnio ostavku.

'Držim se toga da nijedan ministar nije važniji od vlade. Ja sam podnio ostavku kako bi vlada mogla funkcionirati. Ali u slučaju Marića, stvar je principa. Neke granice u funkcioniranju koalicije moraju biti postavljene. Ovdje se nije glasalo o Marićevoj poziciji, već o stavu premijera Plenkovića. Ako je on stao iza svog ministra financija, tada je bilo jasno kako svojim protivljenjem Mostovi ministri ne podržavaju Plenkovića i on je pravilno reagirao', mišljenja je Polančec.

Uvjeren je kako je Plenković o svemu prije dobro promislio te da je točno znao što će napraviti.

'Koliko znam premijera, radi se o čovjek koji ne donosi ishitrene odluke. Upozorio je Most što će se dogoditi. Siguran sam da već ima većinu u Saboru i da nećemo imati nove izbore', rekao je za tportal Polančec.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal