FRIŠČIĆ PROTIV JURČIĆA

Rovovska bitka za kontrolu nad Podravkom

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 12:41
  • Objavljeno 24.03.2010 u 15:17
PODRAVKA ZGRADA

PODRAVKA ZGRADA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Dan uoči skupštine dioničara Podravke, još nije pao dogovor dviju suprotstavljenih vlasničkih skupina o članovima i strukturi nadzornog odbora Podravke. Službenom prijedlogu Ljube Jurčića, koji predviđa smanjenje broja članova NO-a sa 11 na sedam uz ulazak tri predstavnika mirovinskih fondova, oštro se suprotstavio Josip Friščić, predsjednik HSS-a

Friščić predlaže da u nadzorni odbor uđu još dva člana, Vesna Želežnjak (SDP), koprivnička dogradonačelnica kao predstavnica malih dioničara i Nikola Gregur (HDZ), član postojećeg nadzornog odbora kao predstavnik države. Smatra da bi se na taj očuvao interes lokalne sredine i onemogućila dominacija financijskih investitora.

Jurčić: Nemam saznanja o tome da me Vlada želi smijeniti

Ljubo Jurčić izjavio je danas da nema nikakvih saznanja o tome da ga Vlada namjerava smijeniti s funkcije predsjednika Nadzornog odbora Podravke i na njegovo mjesto postaviti Nadana Vidoševića, kako je to objavio dio medija. Rekao je da je razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor, ali da nije bilo govora o njegovoj smjeni, već o sutrašnjoj Skupštini Podravke, o potezima koje ta tvrtka treba napraviti u idućih mjesec dana i do kraja godine da bi se proces stabilizacije uspješno završio.

Premijerka Jadranka Kosor, nakon dugotrajnog lobiranja, navodno je podržala njegov prijedlog. Spominje se i smjena Ljube Jurčića na čije mjesto bi trebao doći Nadan Vidošević. Premda su iz Vidoševićeva tabora oštro demantirali takvu mogućnost, nema sumnje da Friščićev prijedlog podrazumijeva i odlazak Ljube Jurčića.
 
No predstavnici mirovinskih fondova, koji drže nešto više od trećine glasova, podržavaju službeni prijedlog smatrajući da on najbolje odražava vlasničku strukturu Podravke. Mirovince smeta to što se Friščićevim prijedlogom krši dogovor postignut prije mjesec dana. Oni smatraju da bi ulaskom Friščićevih kandidata u NO politika ponovno preuzela kontrolu nad tvrtkom. U slučaju pobjede Friščićeve opcije, najavljuju i mogućnost prodaje svojih udjela.

Budući da je za izglasavanje bilo kojeg prijedloga za izbor nadzornog odbora potrebno 75 posto svih glasova prisutnih na skupštini, u slučaju nepostizanja dogovora, doći će do pat-pozicije.

Zanimljivo je i to da se za sudjelovanje na skupštini prijavio i Dubravko Žganec, predstavnik tvrtke Fima Ami, koju je na Malti registrirao bivši direktor Fime Milan Horvat, jedan od osumnjičenih u aferi Spice. Fima Ami raspolaže sa spornih 10,6 posto dionica Podravke koje je Fima čuvala za račun menadžmenta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi