POMIRENJE U VLADI

Rohatinski tajnovit o razgovoru s Kosor

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2011 15:55
  • Objavljeno 11.03.2011 u 15:55
željko rohatinski

željko rohatinski

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski potvrdio je da se danas sastao, na njezinu inicijativu, s premijerkom Jadrankom Kosor te izjavio kako je njegov dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu.

'Na sastanku je razmotrena cijela situacija nastala nakon donošenja odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze. Razjasnili smo sve nedoumice', kazao je guverner Rohatinski u telefonskoj izjavi za Hinu.

Odbacio je špekulacije u nekim medijima da je najnovija odluku HNB-a, kojom je hrvatskom bankovnom sustavu na raspolaganje stavljeno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, izazvala napetosti, sukobe na relaciji središnja banka - Vlada.

'Ne, nikako. Moj je dojam da Vlada u cijelosti podržava ove mjere', rekao je Rohatinski.

Razgovor je, kaže, 'bio dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan'.

Guverener središnje banke u utorak, 8. ožujka, donio je odluku o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze sa 20 na 17 posto.

Tom odlukom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a iz HNB-a su naveli da se takvom odlukom nastoje potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu.

Središnja banka je u priopćenju o odluci guvernera također navela da je ona donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca.

Hrvatska je Vlada u priopćenju objavljenom u utorak naveče u načelu pozdravila odluku guvernera, posebno doprinos koji će takva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa.

Vlada je u priopćenju istaknula i kako se odluka guvernera, donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija te da dodatno iznenađuje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnim gospodarskim djelatnostima, a uzimajući u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav način selekcije.

Dodatno je medijske špekulacije o sukobu na relaciji HNB-Vlada 'podgrijala' i najavljena, a potom otkazana konferencija za novinare grupe hrvatskih poduzetnika

Naime, iz Unex grupe su u srijedu naveče najavili konferenciju za novinare predstavnika 27 velikih hrvatskih tvrtki s temom 'Radom iz krize', a u pozivu je bilo navedeno da je grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, odnosno Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanja.

No, ta je konferencija sljedeće jutro odgođena s obrazloženjem da je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva.

Na medijske špekulacije da je grupa hrvatskih poduzetnika pozivom dala potporu Rohatinskom, reagirali su jučer i iz središnje banke iz koje su istaknuli da guverner Rohatinski 'nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom niti je bio inicijator bilo kakvih sastanaka ili konferencija za novinare sazivanih s ciljem iskazivanja javne podrške njegovim odlukama donijetim na čelu središnje banke, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi