UPOZORENJE VLADI

Rohatinski: I dalje ću braniti tečaj kune ali ...

željko rohatinski

željko rohatinski

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ne smanji li Vlada proračunsku potrošnju, obrana tečaja više neće imati nikakva smisla, a situacija u zemlji bit će teža nego sada, kazao je guverner HNB-a Željko Rohatinski dan nakon što je sa saborske govornice pozvao Vladu da pokrene reforme

Pad tečaja prema osam ili devet kuna za euro možda bi vratio osmijeh na lice malobrojnim izvoznicima, ali bi dužnike bacio na koljena. Građani duguju 117 milijardi kuna, uglavnom s deviznom klauzulom, a tvrtke još i više.

U ekonomskim se krugovima guvernerov istup tumači kao dodatni pritisak na premijerku da smanji proračun i novo zaduživanje države, ali i znak da se ni tečaj neće moći dugo održati ako sve drugo pada. Ovaj tjedan država se zadužila za 1,2 milijarde dolara, a Rohatinski tvrdi da će do kraja godine trebati još dvije milijarde eura.

'Mislim da je realistična procjena Rohatinskog da dolazi vrijeme kada se više neće isplatiti braniti tečaj', rekao je za Večernji list Vladimir Gligorov, analitičar bečkog instituta za tranzicijske zemlje.

Taj ekonomist smatra da fiksiranje tečaja ni dosad nije imalo smisla jer stabilan tečaj nije poticao strukturne reforme, već je smanjivao troškove financiranja javne potrošnje i fiskalnog deficita.

Ekonomist Guste Santini kaže da guvernerov istup treba ozbiljno zabrinuti.

'Stanje je složenije nego što je Rohatinski rekao. Čitam ga kao apel i vapaj Vladi da se usredotoči na reforme', dodaje Santini.

Nakon što je dolio malo ulja na vatru, guverner je spuštao loptu te kaže da je govorio hipotetski.

'Nisam rekao da odustajem od obrane tečaja danas, sutra ili za tri mjeseca. Govorio sam hipotetski, u budućnosti, jer nam neće preostati ništa drugo ako se ne zaustavi rast troškova', rekao je guverner za Večernji list.

Tako i Darko Oračić, glavni ekonomist Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tvrdi da se europsko gospodarstvo oporavlja, a hrvatsko i tone zbog razlika u monetarnoj politici.

'HNB je vodio krajnje suzdržanu monetarnu politiku u prvoj polovici ove godine. U prvom kvartalu novčana je masa rasla samo 1,2 posto, a u zoni eura 11,3 posto. Monetarna politika u zoni eura snažno je poticala ukupnu potražnju i gospodarski rast, dok je monetarna politika u RH djelovala nestimulativno i neopravdano strogo', kaže Oračić.

'Htio sam reći i ponavljam opet da stabilan tečaj nema alternativu. HNB će održavati stabilnost tečaja, ali treba znati da stabilnost ima svoju cijenu', objasnio je guverner Rohatinski za Večernji list.

'Želimo li zadržati ili povećati konkurentnost gospodarstva, tada se to mora učiniti drugim putem – smanjivanjem troškova. Ako se rast troškova ne zaustavi, neće nam preostati ništa drugo nego da pustimo tečaj. Ne danas, sutra ili za tri mjeseca, već u budućnosti, kaže guverner.

Osnovna orijentacija Vladina programa gospodarskog oporavka je dobra. Treba ga izgurati kroz život i očito je da s tim u vezi ima teškoća – tvrdi Rohatinski te dopušta da se njegov istup tumači i kao pokušaj pritiska na Vladu.

'Nije dobro što se odgađa rebalans jer ne stoji argument da se čeka turizam. Sezona neće donijeti spektakularan rast prihoda. Ne možemo biti iz dana u dan skuplji i držati čvrsti tečaj. A ode li tečaj, posljedice njegova pada bile bi vrlo negativne, dobici na izvozu mali, gubici u svim ostalim sektorima veliki.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi