KONFERENCIJA ZAGREBAČKE BURZE

Rohatinski: Ako se kriza ponovi, nemamo više rezervi

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 16.10.2009 15:01
  • Objavljeno 16.10.2009 u 15:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Ako se ponovi kriza poput one u jesen 2008, naše mogućnosti obrane daleko su manje. Potrošili smo sve mehanizme i rezerve koje smo imali i moramo priznati sebi da smo prošli mnogo bolje nego što se itko mogao nadati', rekao je Željko Rohatinski, guverner HNB-a obraćajući se prisutnima na 19. konferenciji Zagrebačke burze u Splitu

Rohatinski se osvrnuo na kritike pojedinih ekonomista i političara na račun HNB-a, koji traže da se ekspanzivnom monetarnom i fiskalnom politikom dadu impulsi kako bi se gospodarstvo vratilo u vrijeme prije krize.

'Takav način razmišljanja reproducirao bi model koji nas je doveo do ovog teškog stanja. Ako pogonska snaga izlaska iz krize bude novo zaduživanje i štampanje novca, ponovit će se ono što nam se desilo prošle godine', istaknuo je Rohatinski. Prema njegovim projekcijama, vanjski dug Hrvatske u 2010. će doseći razinu BDP-a i zbog toga će biti jako teško uvjeriti strane investitore da zbog toga ne povećavaju premije rizika.

Guverner je potvrdio tezu da je država istisnula realni sektoriz financijskog sustava, pri čemu su najviše stradali srednji i mali poduzetnici i stanovništvo. Ipak, uz sva ograničenja on očekuje da će krediti u 2010. rasti po stopi od pet posto i da će se za toliki iznos povećati novčana masa.

'HNB će nastaviti voditi racionalnu politiku koja će se temeljiti na sagledavanju stvarnog stanja i zdravom razumu', zaključio je Rohatinski.

Konferenciju Zagrebačke burze otvorio je Roberto Motušić, direktor burze, koji je istaknuo kako je najvažnija stvar napravljena prošle godine konsolidacija tržišta, koje je uspjelo izdržati sve udare. Premda je nagovijestio da hrvatsko tržišta kapitala čekaju bolja vremena, dvadesetak posto slabiji posjet konferenciji pokazuje da burzovni igrači ne dijele njegov optimizam.

Motušić je pozvao dioničare Zagrebačke burze da se konačno odluče žele li da Zagrebačka burza zadrži lidersku poziciju u regiji ili da se proda. 'Iako smo imali najveći pad u regiji, Zagrebačka burza i dalje je jača po prometu od Sarajevske, Beogradske i Ljubljanske zajedno', pohvalio se Motušić.

Prilikom otvaranja konferencije, dodijeljene su nagrade najboljim investicijskim društvima u 2008. Najbolje rezultate u trgovanju dionicama ostvarili su vrijednosni papiriErste, a u trgovanju obveznicama lideri je bio Interkapital.

Prvog dana skupa raspravljat će se o prilikama i preprekama koje gospodarstvu nameću aktualne krizne okolnosti, o globalnom utjecaju krize, uzrocima, posljedicama i mogućim načinima stabilizacije globalnog financijskog sektora, a razgovarat će se i o globalnoj financijskoj krizi i njezinim posljedicama za Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!