NEDJELJOM U 2

Roglić: Napisao sam Petrovu ljubazno pismo

23.11.2015 u 00:04

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u dva Branko Roglić, jedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih biznismena, vlasnik 18 tvrtaka u 18 država, govorio je o svojem poslovnom carstvu, o poslovnoj klimi u Hrvatskoj te zašto je zainteresiran za politiku

Roglić je Mostu u kampanji donirao 20.000 kuna i spreman je toj listi, ako ostanu i ustraju na reformama pomoći i dalje - u svakom pogledu, a najviše savjetima. Kazao je kako cijeni i Dragu Prgometa i Božu Petrova. Smatra da Prgomet nije dobro postupio kad je išao pregovarati s drugom stranom, ali zamjera i Mostu to što su ga izbacili a da nisu čuli i njegovu stranu. Stajališta je da pregovori oko sastavljanja vlade ne smiju biti ubrzani.

Veliku koaliciju ne smatra dobrim rješenjem - zalaže se za vladu stručnjaka s kandidatom Mosta kao premijerom. Oko ključnih stvari, primjerice teritorijalnog ustrojstva i energetike - mora biti postignut konsenzus, smatra Roglić.

'Ja 15-ak godina govorim o ovome što se događa. Rezanje troškova i slično. Most je izašao s time, moja podrška je simbolična, 20.000 kuna sam dao. Podržao bih i dalje, financijski i drugačije, kad bi izašli na političku scenu. Napisao sam i ljubazno pismo Petrovu, gdje sam ponudio svoje savjete', rekao je Roglić.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića zašto je Josipoviću donirao 100.000 kuna, a Mostu 20.000, odgovorio je da je više vjerovao u Josipovića. No bivši predsjednik 'okružio se nekim ljudima zbog kojih je znao da neće proći', kazao je Roglić, ne želeći imenovati te ljude jer im se ne želi zamjeriti.

Socijaldemokrat u srcu

'Važno je pošteno zaraditi svoj posao. Zato što sam kapitalist ja sam desnica, ali sam u srcu socijaldemokrat', poručio je Roglić koji zagovara princip švedskog kapitalizma.

Radnici u njegovim tvrtkama imaju prosječnu plaću 7.200 kuna. 'Nikad nijedan radnik nije čekao svoju plaću i doprinose i nikad nijedna banka nije čekala anuitet', kazao je.

Poduzetnike poput Keruma, koji se vole hvaliti svojim bogatstvom ne bi želio sresti ni na ulici. Uživa, kaže, u ribolovu, u pomaganju kulturi i ljudima kojima je pomoć potrebna.

Roglić smatra kako su najveća komparativna prednost Hrvatske - more i obala te Slavonija. Hrvati su dobri i u proizvodnji softvera, a trebalo bi se baviti i marikulturom, dodao je.

Odgovarajući na neke primjedbe kako se njegove tvrtke bave samo redistribucijom, Roglić je kazao su njegova proizvodnja hoteli, a kod Donjeg Miholjca pokrenuo je i proizvodnju kulena. Uzor mu, dodao je - je vlasnik Ikee.

Odgovarajući na pitanja koliko vrijede njegova poduzeća Roglić je kazao kako ona imaju oko milijardu i 250 eura, s dugom od 115 milijuna kuna. 'Kad bih to sve prodao i vratio sve dugove bankama, ostalo bi mi sigurno par stotina milijuna eura', rekao je. Roglić godišnje donira oko milijun kuna za kulturu i umjetnost - među njima su Lado, zagrebački HNK, Glumci u Zagvozdu, kazalište u Osijeku te više mladih pisaca i slikara.

Političarima je uputio tri poruke. Prije svega treba rezati administraciju koja je golema i neprimjerena našem gospodarstvu te loša i neučinkovita. Paralelno, trebalo bi restrukturirati javna poduzeća koja su potpuno neefikasna i veliki su trošak za realnu ekonomiju, jer su njihovi proizvodi skupi. Treba privatizirati sve što je moguće privatizirati, kazao je Roglić. Protiv je najave da se ministrima i saborskim zastupnicima smanje plaće.

'Ministar je u svakoj zemlji ministar. Neka ih bude manje ali moraju biti dobro plaćeni i efikasni', kazao je.

U videoprilogu pogledajte zašto su su, po Roglićevu mišljenju, Poljska, Slovačka i Slovenija zemlje par exellence za poslovanje, zašto ima povjerenja u ljude i što misli o bogatašima koji kad ostare ostavljaju svoje žene.