VELIMIR ŠONJE

Rješenje za švicarac hvale oni koji zarađuju na hrvatskim obveznicama

16.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ekonomski analitičar Velimir Šonje komentirao je za tportal najnovije ocjene nekolicine europskih bankarskih analitičara koje je prenio Bloomberg, a koji tvrde kako je konverzija kredita u švicarskim francima dobra za hrvatsko gospodarstvo

Šonje smatra kako su komentare dale osobe koje u prvom redu ulažu u hrvatske obveznice, koje su u ovom času toliko jeftine da su zapravo puno atraktivnije od usporedivih vrijednosnih papira, poput mađarskih obveznica.

'Što se tiče stvari koje su se pojavile na Bloombergu, to su bili citati investitora koji inače kupuju naše državne obveznice, koji su istaknuli da je njihova cijena toliko niska da osigurava prinos od pet posto u dolarima, što je njima dovoljno atraktivno s obzirom na to da su prinosi na druge obveznice i druge vrste ulaganja puno niži', rekao je.

Na neki način je paradoksalno, ali Hrvatska je ovom trenutku upravo zbog premije na rizik postala kratkoročno atraktivna investitorima.

'To su kratkoročne stvari. Ta cijena će se iskorigirati vrlo brzo i što će se dogoditi za tri mjeseca to nitko ne može predvidjeti. Ono što je činjenica jest da nitko ne očekuje da bi Hrvatska mogla imati ozbiljnih problema s otplatom dugova u sljedećih 12 mjeseci', rekao je.

To je, objašnjava Šonje, rok u kojem investitori mogu komotno razmišljati o ulaganju u hrvatske obveznice – obveznice koje nude prinos od pet posto, dakle puno više od obveznica svih usporedivih zemalja.

Podsjetimo, Bloomberg je u ponedjeljak objavio izjavu Dmitria Barinova, menadžera u Union Investment Privatfondsu koji je rekao kako je konverzija kredita u švicarskim francima u eure dugoročno dobra za gospodarstvo, ali negativna za banke.