BIT ĆE I PARTNER U TEHNOLOŠKOM PARKU

Rimac otvorio tvrtku u Splitu, planira zaposliti do stotinu ljudi

20.07.2018 u 18:36

Bionic
Reading

Tvrtka 'Rimac automobili' poduzetnika Mate Rimca otvorila je svoj razvojni centar u Splitu, drugi u Hrvatskoj nakon Osijeka. U startu je zaposleno jedanaest inženjera, do kraja godine njihov broj povećat će se na trideset, a u bliskoj perspektivni na pedesetak. Rimac je najavio da u roku od dvije do tri godine u Splitu namjerava imati oko stotinu zaposlenih, te da će tvrtka za oko dvije godine preseliti u budući Tehnološki centar Dračevac

'U Splitu ćemo razvijati softverska rješenja za električne automobile, i za nas vlastiti sustav i za partnere, odnosno stvorit ćemo centar kompetencija koji će jedini razvijati određenu vrstu softvera', kazao je Rimac na otvaranju.

'Širimo se velikom brzinom i samo ove godine u Zagrebu smo zaposlili oko 140 ljudi, no želimo stvoriti snažne razvojne uvjete u svim dijelovima Hrvatske. Da, razgovarali smo sa splitskom gradskom upravom i zainteresirani smo biti partneri u razvoju Tehnološkog parka. Za tvrtke ovog profila važno je da djeluju zajedno i razmjenjuju iskustva, ne samo zbog njih nego i zbog rasta cijelog eko-sustava', dodao je Rimac.

Potvrdio je da će zajedno sa Splitskim sveučilištem sudjelovati u radu poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije jer je iskustvo u nekim slučajevima važnije i od kapitala, te da će nastojati pomoći drugim poduzetnicima 'da na svojoj koži ne ponove greške koje je sam napravio'.

'U Splitu imamo nevjerojatno dobar odaziv stručnjaka, postoji dobro sveučilište i niz drugih tvrtki, pa ovaj grad ima jako puno potencijala za pretvaranje u snažan centar visokotehnološke industrije. Ključna je suradnja s fakultetima kako bi mladim ljudima konkretno pokazali što se radi i kako funkcionira industrija. Mi sa svoje strane ne možemo učiniti sve, ali radimo koliko stignemo', kazao je Rimac.

  • +5
Mate Rimac otvorio tvrtku u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Nakon što je ovog tjedna potvrđeno da se na zagrebačkim ulicama nalaze automobili kojima razvija autonomni vozni sustav, potvrdio je da njegova tvrtka kreće u tom smjeru.

'Autoindustija će se u iduća dva desetljeća mijenjati više nego u cijelo zadnje stoljeće, okrenut će se naglavačke. Kao što smo bili dio promjene s benzinskog na električni pogon, tako sudjelujemo i u promjeni načina korištenja automobila i razvijamo sustave koji odgovaraju novom modelu transporta. Nećemo razvijati sve njegove funkcionalnosti poput Googlea ili Ubera, odnosno 'robo-taksije' koji voze od točke A do točke B, jer se na tome rade tisuće inženjera uz ulaganja u milijardama dolara, nego radimo na specifičnim slučajevima. Recimo, za sportske automobile. Razvijamo sustav koji će spojiti naizgled nespojivo, poput sportskih vozila i autonomne vožnje', najavio je Rimac.