U MREŽI PRVOG

Riječ stručnjaka: Je li Europa spremna za zabranu ruskih energenata?

06.05.2022 u 09:25

Bionic
Reading

Je li Europa spremna za zabranu ruskih energenata i kako će se to odraziti na nju? Hoće li na kraju rusku naftu kupovati preko trećih zemalja i po kojoj cijeni?

Dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Tihomir Vinković kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se u medijima piše da su Slovačka i Mađarska tražili izuzeće na godinu dana, odnosno do kraja sljedeće godine.

Neke druge zemlje članice Europske unije nevoljko su pristale na nove sankcije Europske unije prema Rusiji. Prije svega to se odnosi na Njemačku.

Govori se da i Hrvatska traži izuzeće i to na vakuumsko plinsko ulje, koje služi za proizvodnju dizela. Naftni stručnjak Igor Dekanić rekao je kako je to izuzeće logičan potez gledajući riječku rafineriju.

- Jer sva ta izuzeća su produkt analize država i njihovih trgovaca, odnosno proizvođača ili opskrbljivača. Svi oni znaju koje su im trgovačke veze i trgovački putevi i kakva im je logistika što se tiče dopreme nafte i naftnih derivata. Svaka država zna što je najviše tišti i najviše boli i gdje će je sankcije najviše pogoditi. Zato pojedine države traže izuzeća, pa je u pitanju u kojem paketu će taj paket sankcija biti usvojen, što se tiče energetike, poručio je Dekanić.

Može li šesti paket sankcija propasti zbog svih tih izuzeća?

Dekanić je naglasio da neće propasti, jer će sankcije imati svoj učinak, posebice informacijski i financijski. Energetski učinak će biti kombiniran.

"Doći će do smanjivanja potrošnje fosilnih goriva"

Ekonomski analitičar Damir Novotny istaknuo je kako sankcije prema Rusiji imaju akutne boli za brojne zemlje, ali iza toga stoje i razne prilagodbe.

Doći će do smanjivanja potrošnje fosilnih goriva. Europa se prilagođava. Na tržištu će se dogodi manjak ruske nafte.

Novotny je kazao kako Hrvatska može početi štedjeti na fosilnim energentima.

"Do ponedjeljka šesti paket sankcija"

Vinković je kazao kako se još uvijek ne zna kada će se postići dogovor na embargo na rusku naftu. No, priča se da bi se do ponedjeljka trebao uvesti šesti paket sankcija.

Dekanić je naglasio kako će energetska tranzicija u Europi sada ići puno brže.

"Očekuje nas određena recesija"

Naftni stručnjak Igor Dekanić dodao je kako je moguće da će cijene goriva biti i do dvadeset kuna po litri, te da nas očekuje određena recesija. No, to će izazvati mnoge promjene.

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je da se Hrvatska mora okrenuti vlastitoj proizvodnji, posebice hrane. Dodao je kako slijedi vrijeme prilagođavanja.

Dekanić je poručio kako svijet mora shvatiti da mora postati puno štedljiviji prema svim izvorima, a posebice prema energiji.