NASTUP U OTVORENOM

HUP: Stavovi koje je iznio Vilim Ribić kao predsjednik GSV-a nisu naši stavovi

04.02.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge poslodavaca reagirali su na sinoćnji nastup Vilima Ribića u Otvorenom u kojoj je sudjelovao u funkciji predsjednika Gospodarsko-socijalnoga vijeća. Priopćenje HUP-a prenosimo u cijelosti

HUP ne može prihvatiti stavove koje je gospodin Ribić iznosio kao stavove s kojima su usuglašeni svi socijalni partneri i želimo jasno naglasiti da stavovi izneseni u sinoćnjoj emisiji nisu stavovi HUP-a. HUP je jedan od tri socijalna partnera u GSV-u i u potpunosti poštuje funkciju predsjednika tog tijela, no izlaženje u javnost sa stavovima koji nisu usklađeni sa svim socijalnim partnerima dovodi do pogrešnih interpretacija u javnom prostoru. Iz tog smo razloga reagirali i poslali dopis svim socijalnim partnerima u kojemu upozoravamo na ovu činjenicu.

HUP je poslodavačka udruga i po svojoj prirodi se u mnogim stavovima ne može, niti treba, složiti sa sindikalnim pozicijama. Vlada, sindikati i poslodavci imaju svoje legitimne raznorodne interese i stavove i nezahvalno je govoriti o njima objedinjeno, a posebno u temama u kojima nema zajedničkog stava kao što je slučaj sa članarinama HGK. Podsjećamo i na to da HUP nikada nije koristio poziciju predsjednika GSV-a za javne nastupe upravo iz tih razloga.

Stav HUP-a po pitanju HGK je jasan. HUP je dobrovoljna i interesna udruga poslodavaca i poduzetnika s više od 6.000 članica i smatramo da bi po tom principu trebala funkcionirati i sva druga poslodavačka udruženja u RH. Više puta u proteklih nekoliko godina anketirali smo naše članove i prema njihovom mišljenju obvezna članarina u HGK uvijek je bila na visokom mjestu rang ljestvice parafiskalnih nameta koji najviše opterećuju poduzetnike. Stoga HUP čvrsto drži kako tu instituciju treba reformirati u smjeru dobrovoljnog članstva i veće funkcionalnosti, a sukladno zdravim tržišnim principima.

HUP se na tržištu održao duže od 25 godina upravo uz dobrovoljne članarine, a sigurni smo da je to moguće i za sve druge institucije koje kvalitetno obavljaju svoj posao sukladno zahtjevima i potrebama svojih članica te da reforma institucije u smjeru dobrovoljnosti ne znači nužno i njenu propast.