njemački rheinmetall

Hrvate su naoružali haubicama, Ukrajince Leopardima, a pogledajte kojom brzinom im danas rastu dionice

13.02.2023 u 18:31

Bionic
Reading

Ravno sto eura košta je dionica jednog od najvećih njemačkih proizvođača oružja, Rheinmetalla 24. veljače prošle godine, na dan kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Samo tjedan dana kasnije poskupjela je na 150 eura, a danas, blizu godišnjice početka rata stoji nevjerojatnih 240 eura.

Iako je početak rata godio Rheinmetallu zbog očekivano više potrošnje na obranu, vijest da će ukrajinska bojišnica uskoro biti puna njihovih Leopard tenkova dala mu je dodatan vjetar u leđa i pogurala dionicu te tvrtke na povijesnu visoku razinu uz dobitak za dioničare od 150 posto u godinu dana.

Kompanija stara 134 godina nikad nije bolje poslovala te se već sad očekuju 'izvanredni prihodi' za ovog proizvođača tenkova, oklopnjaka, dronova i streljiva koje će se nemilice trošiti na istoku Europe kako bi se odbilo ruske napade.

Armin Papperger, glavni izvršni direktor Rheinmetalla, vodi poduzeće od proteklog desetljeća i rat mu je pospješio poslovne izglede ali je i promijenio način na koji promatramo Njemačku u tradicionalnom smislu njenih pasivnih uloga u vojnim sukobima i naoružavanja zemalja.

'Nekada su mi znali prijetiti i vrijeđati me, a danas mi ljudi zahvaljuju što sam tu', poručio je Papperger, inače strastveni lovac i sakupljač maketa tenkova za njemačke medije.

  • +2
Armin Papperger Izvor: Profimedia / Autor: Sepp Spiegl/Photoweb/action press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz i njegov SPD proglasi li su 'Zeitenwende' tj. prekretnicu, korak u smjeru agresivnije vanjske politike nakon desetljeća obrambene pasivnosti što je Pappergeru došlo kao naručeno: 'Sad svi vidimo na primjeru Ukrajine što se događa ako nemate oružja', komentirao je.

Njegov Rheinmetall osnovan je 1889. kao tvornica streljiva u tadašnjem njemačkoj Reichu, a u međuvremenu izrasli su u jednoj od najpouzdanijih dobavljača oružja i streljiva u oba svjetska rata tijekom kojih je tvornica bila i privremeno nacionalizirana.

Danas zapošljavaju oko 25.000 ljudi, a osim što su poznati po tenkovima Leopard i vozilima Puma i Marder jedan su od važnijih dobavljača civilne autoindustrije uz što naravno, proizvode i više vrsta streljiva. Rheinmetall je do sada u Ukrajinu poslao lagane protuzračne sustave koji se bave obaranjem dronova, streljivo, vojne kamione i poljske bolnice.

  • +7
Panzer haubice njemačke vojske Izvor: Profimedia / Autor: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Grupa je objavila kako na front može poslati 139 Leoparda, 51 model 2 i 88 starijih modela 1. Prvih 29 modela novijih Leoparda na bojišnici bi moglo već osvanuti u travnju ili svibnju ove godine. Analitičari predviđaju da će samo na Leopardima tvrtka u iduće dvije godine zaraditi 650 milijuna eura.

No, to je tek manji dio njihove ukupne prodaje koja je ove godine prognozira na razini od 7,6 milijardi eura jer su oni ujedno i jedini kvalificirani proizvođač streljiva za famozne njemačke tenkove, i tvrdi, analitičari, tu tek leži prava zarada.

Svakog mjeseca, očekuje se, Rheinmetall će samo na streljivu zarađivati više od 32 milijuna eura ili dvostruko više nego tijekom prošle godine. Papperger je već i požurio Scholtza da ubrza s konkretizacijom izvanrednog plana za jačanje njemačke obrane od 100 milijardi eura, jer kaže, može proizvesti sve što se od njega bude tražilo. 'Cijela njemačka industrija je spremna', poručio je na jednom događanju.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Rheinmetallova Panzer haubica 2000 u arsenalu je hrvatske vojske te ona naš najnapredniji topnički sustav. U kalibru 155 milimetara one mogu, pod uvjetom da su naoružane pravim streljivom, gađati mete udaljene 40 kilometara i to sa šest projektila pod različitim kutevima, uz brzinu ispaljivanja od deset do 12 projektila u minuta.

Iste su haubice već okušane u Ukrajini, gdje su pokazale i otporne na napade određenih dronova zbog svojeg naprednog oklopa. Za sad ih je na bojištu raspoređeno više od 20 te se očekuje pošiljka dodanih šest jedinica iz Italije.

Zanimljivo, na papir je stavljen i plan da Ukrajina od Njemačke kupi 100 Panzer haubica uz uspostavu servisno-logističkog centra u Poljskoj ili Slovačkoj kako bi se skratile dostavne linije. Pod pretpostavkom da do tog posla stvarno i dođe i u kombinaciji s njihovom brzinom ispaljivanja granata, dionica Rheinmetalla još će neko vremena moći ići samo u jednom smjeru.