JEFTINO BANKARSTVO

Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, istražili smo koje su dodatne usluge na raspolaganju klijentima i hoće li biti moguće i uplate plaća

04.03.2021 u 19:51

Bionic
Reading

Globalna financijska platforma Revolut aktivirala je svoju europsku dozvolu za specijalno bankarstvo u Hrvatskoj. Time je ova najpopularnija digitalna banka najavila širenje spektra usluga u Hrvatskoj, uključujući zaštitu depozita od gubitka putem sustava osiguranja depozita

Do danas je najpopularnija digitalna banka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu privukla više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj. Revolut je klijentima dosad služio kao dodatni bankarski alat uz klasično bankarstvo, a ubuduće će pokrivati širi spektar bankarskih usluga.

Glavna novost za klijente je opcija depozitnog računa u Hrvatskoj, čime se otvara mogućnost uplata plaće i ostalih redovnih primanja. Dosad su debitne kartice Revolutovih klijenata bile povezane s IBAN računom u Velikoj Britaniji. Iz Revoluta smatraju kako će depozitni računi, uz paletu proizvoda i usluga koje nudi tvrtka, pružiti klijentima u Hrvatskoj veću kontrolu, vrijednost i sigurnost od tradicionalne banke.

‘Pokretanje banke u Hrvatskoj pružit će našim klijentima veću razinu sigurnosti i povjerenja i omogućit će nam lansiranje niza novih proizvoda i usluga u bliskoj budućnosti’, najavio je Virgilijus Mirkės, izvršni direktor Revolut Banka. Između ostaloga, ove godine planira se uvođenje fleksibilnih štednih računa za dugoročnu štednju uz mogućnost podizanja novca bez ograničenja.

Fintech kompanija Revolut u samo pet godina od osnivanja privukla je više od 15 milijuna klijenata širom svijeta. Ova inovativna platforma osobito je privlačna osobama koje često putuju u inozemstvo zbog povoljnih usluga plaćanja u međunarodnom okruženju.

Između ostaloga, Revolutova kartica omogućuje zamjenu valuta i plaćanje u inozemstvu prema međubankovnom tečaju (bez naknade), besplatno slanje i primanje novca unutar Revoluta te podizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu bez naknada (do određenog iznosa).

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Procedura za dobivanje Revolutove kartice vrlo je jednostavna. Nakon instaliranja aplikacije potrebno je dostaviti sken osobne iskaznice ili putovnice i može se odmah početi koristiti virtualna kartica, a fizička kartica stiže na kućnu adresu za nekoliko tjedana.

Fizička kartica (MasterCard ili Visa) može se koristiti za beskontaktno plaćanje, ali i za Google Pay. Također, Revolutovom karticom može se plaćati putem mobilnog telefona (Android).

Revolut je zanimljiv i malim ulagačima koji žele trgovati dionicama, kriptovalutama i plemenitim metalima. Klijenti imaju pravo na kupovinu i zamjenu 30 kriptovaluta te ulaganje u zlato i srebro. Trgovanje dionicama za hrvatske klijente trenutno nije moguće zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a ponovno će biti omogućeno nakon što brokerska tvrtka Revolut Trading Limited (RTL) dobije licenciju u Irskoj.

Mobilna aplikacija nudi i praktične alate za kontrolu mjesečne potrošnje, budžetiranje, pametnu štednju i sl.

Revolut u Hrvatskoj ima u ponudi četiri paketa, od kojih je prvi (Standard) besplatan dok se za ostala tri (Plus, Premium, Metal) plaća mjesečna pretplata, no zato se dobiva širi spektar usluga te dodatne pogodnosti.