Golar Viking Management

Rekordnih 778.670 kn mjesečno: Što to radi i čija je splitska tvrtka koja isplaćuje najveću prosječnu plaću u Hrvatskoj

08.06.2022 u 12:14

Bionic
Reading

​​​​​​​Najveću prosječnu neto plaću u Hrvatskoj prošle godine isplatila je tvrtka Golar Viking Management sa sjedištem u Splitu. Prema podacima s poslovnih servisa, tvrtka ima samo dvoje zaposlenih koji su lani mjesečno primali 778.670 kuna, odnosno u godinu dana zaradili su 9,34 milijuna kuna neto

Splitska tvrtka upravlja i održava plutajući LNG terminal na Krku i podružnica je jedne od najvećih svjetskih kompanija u tom biznisu – Golar LNG-a - čije je sjedište na Bermudima, s time da se njome operativno upravlja iz Osla i Londona.

Hrvatski plutajući terminal nekad je bio LNG tanker pod imenom Golar Viking. Njegova konverzija u FSRU brod koštala je Hrvatsku oko 160 milijuna eura. Iza kratice FSRU krije se engleski naziv floating storage and regasification unit, što u prijevodu glasi - plutajuća jedinica za skladištenje i ukapljivanje plina iliti, jednostavnije, plutajući terminal.

Naš prvi FSRU brod nosi naziv LNG Croatia, a njime upravlja i održava ga splitski Golar Viking Management na osnovi ugovora koji traje do 2031. godine. Na brodu je posada od 60 ljudi, zaposlenika središnje tvrtke Golar LNG-a.

Golar Viking Management lani je iskazao prihod od 85,29 milijuna kuna i 19,07 milijuna kuna dobiti. Direktor tvrtke je Igor Mihovilović, zaposlenik Golara više od deset godina. Kako je terminal krenuo s radom u siječnju 2020., 2021. bila je i prva ozbiljna poslovna godina za splitsku tvrtku.

  • +15
LNG Hrvatska Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Njezin pak vlasnik, Global LNG, lani je iskazao prihod od 450 milijuna dolara (3,2 milijarde kuna). Tvrtka zapošljava oko 1500 ljudi i ima operacije diljem svijeta.

Posluje više od sedamdeset godina i ubraja se među kompanije s najvećim iskustvom u LNG industriji. Kad je riječ o konverziji tankera u plutajuće terminale, u tome su globalni lideri. Trenutno na svijetu, uz hrvatski, postoji još pet takvih terminala, a sve ih je izveo Golar.

Većinski vlasnik Global LNG-a američka je plinska tvrtka New Fortress Energy, iza koje stoji milijarder Wes Edens. On je prošle godine kupio Global LNG u transakciji vrijednoj pet milijardi dolara.

Ljubiteljima sporta poznat je kao suvlasnik NBA kluba Milwaukee Bucksa, a uz to je većinski dioničar engleskog nogometnog prvoligaša Aston Ville.