GODINA OPORAVKA

Rekordne zarade njemačke autoindustrije

02.08.2010 u 08:16

Bionic
Reading

Nakon što se u jednom trenutku bila našla u velikoj krizi, njemačka autoindustrija u 2010. godini ostvaruje rekordnu prodaju i zarade

Daimler tako najavljuje da ove godine očekuje operativnu dobit od čak šest milijardi, ponajviše zahvaljujući odličnoj prodaji osobnih automobila u Americi i Kini, ali i stabilnom poslovanju na tržištu kamiona. Dieter Zetsche, šef automobilskog diva iz Stuttgarta, zadovoljno trlja ruke te najavljuje da će Daimler ove godine premašiti broj od 1,6 milijuna prodanih vozila, kolika je statistika za 2009. godinu. Također, ovo je drugi put u dva mjeseca da Daimler povećava iznos dobiti koju očekuje do kraja godine, što znači da im doista ide dobro.

Zanimljivo je da isto vrijedi i za konkurente u Volkswagenu, koji je u prvoj polovini godine zaradio 1,8 milijardi eura, što je trostruko više u odnosu na isti period 2009. godine. Čini se da su u Volkswagenu pomalo iznenađeni takvim odličnim rezultatima, pa izjavljuju da taj iznos premašuje sva njihova očekivanja. Zahvaljujući velikom interesu u Americi, Kini i Brazilu, Volkswagen je prodao čak 3,6 milijuna vozila u prvih šest mjeseci 2010. godine, što je skok od 16 posto u odnosu na kriznu 2009. Jednako dobro stoji i Audi, inače u vlasništvu Volkswagena, koji je u prvoj polovici godine zaradio 1,3 milijarde eura, što je najveći iznos u cijeloj povijesti ove firme! U Audiju najavljuju da do kraja godine planiraju kupcima isporučiti, opet po prvi put u svojoj povijesti, više od milijun auta.

Ipak, ekonomski analitičari upozoravaju da su ove spektakularne brojke moguće zahvaljujući trenutnoj slabosti eura u odnosu na dolar. Zbog proračunskih rupa nekih zemalja Europske unije, vrijednost eura je pala, pa su proizvođači auta iz Njemačke u prilici svoja vozila jeftinije izvesti na američko tržište. Bez obzira na to, Volksawagen se može pohvaliti da je odmah nakon objave poslovnih rezultata vrijednost njegovih dionica primjetno skočila na burzi.