NASTAVAK SURADNJE

Regionalne burze zajedno će mamiti investitore

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 01.02.2011 15:32
  • Objavljeno 01.02.2011 u 14:09
burza regija

burza regija

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

'Moramo omogućiti regionalnim kompanijama pristup investitorima radi lakšeg pribavljanja kapitala', naglasila je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze, prilikom potpisivanja aneksa ugovora o nastavku suradnje između Zagrebačke, Beogradske, Ljubljanske i Makedonske burze

Nastavak suradnje regionalnih burzi koja je započela 2007. neće dovesti do kapitalnog povezivanja burzi, već će se i dalje raditi na promociji regije, tržišta i izdavatelja. 'Ideja je da se regionalnim investitorima koji promatraju regiju kao cjelinu omogući da prate sve što se događa na našim tržištima kapitala', rekao je Ivan Šteriev, direktor Makedonske burze.

Jedna od bitnih aktivnosti na kojima će se raditi je ujednačavanje pravila za uvrštenje u 'prime market' za glavne izdavatelje. To će s vremenom omogućiti uvrštavanje društava na više regionalnih burzi, što je Zagrebačka burza već predvidjela u novim pravilima.

Regionalne burze će raditi i na promociji mirovinskih reformi koje imaju značenje za razvoj tržišta kapitala. Dogovoren je i nastavak suradnje na organizaciji konferencija u svjetskim financijskim centrima na kojima će se prezentirati kompanije iz regije.

Predstavnici četiriju burzi osvrnuli su se i na trendove i najznačajnija događanja na svojim tržištima kapitala. Zajednički predznak regionalnih burzi u protekloj godini je pad likvidnosti i slabljenje indeksa.

Izuzetak je Zagrebačka burza, čiji su indeksi završili u plusu zbog naglog rasta cijene dionice Ine i popratnog efekta prelijevanja kapitala na druge dionice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!