KONFERENCIJA hNB-A I MMF-A

Recept za dugoročni rast u Dubrovniku traži gotovo 30 guvernera i ministara. Hoće li uspjeti?

11.07.2017 u 07:41

Bionic
Reading

U Dubrovniku se nastavlja međunarodna konferencija "Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi - uloga upravljanja i institucija" u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Na konferenciji će se razgovarati o iskustvima zemalja u pogledu konvergencije, izazovima za rast, važnosti izgradnje institucija i njihove uloge u poticanju i realizaciji pravednog i održivog rasta

Neke od tema dvodnevne konferencije koja danas završava u Dubrovniku, su i uloga investicija, pitanja demografije i produktivnosti, izgleda za približavanje životnog standarda zemalja srednje i istočne Europe razvijenijem dijelu Europe u kontekstu usporenog globalnog rasta i dugoročnih nepovoljnih demografskih kretanja, itd.

Uz predstavnike MMF-a i Svjetske banke te HNB-a, na konferenciji će sudjelovati i gotovo trideset guvernera središnjih banaka i ministara financija iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Europske komisije, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke i drugih institucija te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Berkley, Columbia i drugih.

U radu konferencije uz ostalo će sudjelovati i glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde, guverner HNB-a Boris Vujčić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić.

Konferencija je počela jučer sastankom glavne direktorice MMF-a s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, izvijestili su iz HNB-a. Radni dio konferencije otvorili su guverner HNB-a i Poul Thomsen, direktor MMF-a za Europu. Održan je i danas se nastavlja niz prezentacija i panela posvećenih temi konferencije - jačanju bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, odnosno izazovima i načinima približavanja razine dohodaka ove regije standardima zapadne Europe. Pažnja će biti usmjerena na iskustva zemalja u pogledu konvergencije, kao i na sadašnje izazove za rast, a istaknut će se važnost i primjeri izgradnje institucija i njihove uloge u poticanju i realizaciji pravednog i održivog rasta. Raspravljat će se također o mogućim načinima za ostvarenje trajnog poboljšanja rada institucija na korist svih građana.

Očekuje se da će konferencija odgovoriti na sljedeća ključna pitanja - gdje se zemlje danas nalaze u pogledu konvergencije, koja je uloga investicija, demografije i produktivnosti, kakvi su izgledi za približavanje životnog standarda zemalja srednje i istočne Europe razvijenijem dijelu Europe u kontekstu usporenog globalnog rasta i dugoročnih nepovoljnih demografskih kretanja, te kakvu ulogu u tim procesima mogu imati institucije i vlade, navode iz HNB-a.

Andrej Plenković i Christine Lagarde Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

U Dubrovniku se jučer s izvršnom direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde sastao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a razgovarali su o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te o mjerama koje se provode u cilju očuvanja financijske stabilnosti i održivosti javnih financija. Također je bilo riječi i o aktivnostima i naporima koje Vlada čini kako bi se ubrzao gospodarski rast i povećala zaposlenost, priopćeno je iz Banskih dvora.

Premijer Plenković upoznao je izvršnu direktoricu MMF-a s Nacionalnim programom reformi 2017., kao temeljnim dokumentom u provođenju strukturnih reformi i naglasio da je izlazak Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka potvrda Vladine odgovorne fiskalne politike. 

Sugovornici su se složili kako je važno nastaviti s provođenjem racionalne politike u upravljanju javnim financijama, što je jedan od preduvjeta za pristupanje eurozoni i uvođenju eura, navode iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.