Nisu oduševljeni

Evo što MMF misli o Trumpovoj ekonomskoj politici

28.06.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta za američko gospodarstvo na 2,1 posto za ovu i iduću godinu zbog neizvjesnosti u vezi politika koje provodi Bijela kuća, navodi se u najnovijim projekcijama međunarodnog zajmodavca

U ranijim je prognozama očekivan rast od 2,3 posto u 2017. godini i od 2,5 posto u 2018. godini, navodi se u najnovijem izvješću MMF-a.Nova prognoza slabija je od one Bijele kuće kojom se cilja rast BDP-a od tri posto.

Iz MMF-a upozoravaju da bi prijedlozi američke vlade, poput smanjenja potrošnje na programe koji idu u prilog kućanstvima u kategoriji niskog i srednjeg dohotka, mogli dovesti do još i slabijeg rasta.

Američko gospodarstvo bilježi treću najdulju gospodarsku ekspanziju od 1850. godine. No, zemlja ima teškoća u prilagođavanju izazovima proizišlim iz tehnoloških i demografskih promjena, mišljenja su u međunarodnom zajmodavcu.

SAD je postigao punu zaposlenost, što otežava daljnji gospodarski rast, smatra MMF, napominjući da su siromaštvo i razlike u dohotku u međuvremenu zakočili potražnju.

Iz zajmodavca poručuju da od poticajnih mjera za gospodarstvo podupiru one poput porezne reforme, mjera na području skrbi za članove obitelji i ulaganja u infrastrukturu. Ukazuju ipak na određeni oprez u pogledu nekih mjera koje zagovara vlada predsjednika Donalda Trumpa.