PROLJETNO ZASJEDANJE

Ministar Marić na skupštini MMF-a i Svjetske banke

20.04.2017 u 10:27

Bionic
Reading

Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su predstavnici Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB), sudjelovat će na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu od 20. do 23. travnja, a izaslanstvo će predvoditi ministar financija Zdravko Marić

Tijekom boravka u SAD-u izaslanstvo će održati niz sastanaka s predstavnicima Svjetske banke, pri čemu će se ministar Marić susresti, među ostalima, s potpredsjednikom te banke za Europu i Srednju Aziju Cyril Mullerom, s višim potpredsjednikom i glavnim ekonomistom banke Paulom Romerom, te s izvršnim direktorom Frankom Heemskerkom.

Teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima, daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te buduću suradnju Hrvatske s tom bankom.

Izaslanstvo Ministarstva financija i HNB-a održat će i sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poulom Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthony De Lannoyom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom.

Razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te o mjerama monetarne i fiskalne politike.

MMF podigao procjenu rasta hrvatskog BDP-a

MMF je u utorak objavio proljetne ekonomske procjene prema kojima bi hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini trebao porasti 2,9 posto, čime je revidirao na više svoju jesensku procjenu o rastu od 2,1 posto.

U 2018. godini ta međunarodna financijska institucija očekuje blago usporavanje gospodarskih aktivnosti, odnosno rast BDP-a od 2,6 posto.

U odnosu na jesenske procjene, MMF je podigao očekivanja inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini s 0,8 na 1,1 posto, kao i viška u bilanci plaćanja s 2,2 na 2,8 posto BDP-a.

Za stopu nezaposlenosti u 2017. u MMF-u očekuju da će pasti na 13,9 posto, odnosno dva postotna boda niže od jesenske prognoze, objavljene u listopadu lani.

U 2018. MMF očekuje daljnje spuštanje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj na 13,5 posto, dok bi se stopa inflacije trebala zadržati na 1,1 posto.