boris vujčić

'Sve smo zdraviji, sve stariji i zašto ne bi dulje radili?'

09.07.2017 u 22:15

Bionic
Reading

U Dubrovniku u ponedjeljak počinje skup međunarodnih financijaša, a stiže i predsjednica MMF-a Christine Lagarde, koja će poslati poruke ne samo Hrvatskoj nego i regiji te EU, a guverner HNB-a Boris Vujčić upozorava na velik jaz između Stare i Nove Europe te upozorava da oko Agrokora još ne treba otvarati šampanjac

‘Ugodnija je situacija biti unutar EU, zbog kredibiliteta države, zbog potpore koju ima od EU, zbog fondova EU, tim više što smo mi sada postali zemlja sa suficitom platne bilance, upravo zbog ulaska u EU. To ne znači da se trebamo opustiti, niti da ne trebamo slušati savjete. Ne trebaju svi savjeti biti uvijek ispravni, ali znamo da po načelu Međunarodni monetarni fond (MMF) u pravilu daje dobre savjete’, smatra Vujčić.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, ponukan novinarskom opaskom da postoji velik jaz između Stare Europe i Nove Europe, kojoj i Hrvatska pripada, ali nam gospodarski rast ili životni standard još dugo neće biti kao u Staroj Europi, objašnjava da su ‘upravo zato i odlučili organizirati ovu konferenciju, da vidimo što još treba Nova Europa učiti da bi se približila Staroj Europi u standardu života’.

Premda to, ističe, ‘ovisi od zemlje do zemlje, jasno je da se u idućih 25 godina ni jedna zemlja Nove Europe neće približiti standardu na primjer Njemačke. Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizirao skup u Hrvatskoj’.

Na pitanje je li reforma činjenica da ćemo morati duže raditi, jer smo stara nacija, Vujčić odgovara: 

'Bit ćemo starije stanovništvo i morat ćemo duže raditi. Ne samo da smo stariji nego smo i zdraviji u prosjeku i dulje živimo, pa zašto ne bismo dulje radili? Ne treba se toga bojati, niti se tome opirati. To jest u interesu svih nas’, smatra Vujčić.

A što se tiče kamata, koje pada, napominje da ‘HNB ne predviđa gdje će ići kamatne stope, kao ni tečaj’. ‘Upozorili smo da očekujemo da će do kraja ove godine dalje padati kamatne stope što se i događa. Ali moguće je da 2018. godine dođe do promjene monetarne politike globalno. Američka središnja banka je već počela. Europska središnja banka bi mogla nastaviti 2018. što bi dovelo do laganog porasta kamatnih stopa’.