SUTRA JE NOVI DAN D

RBA se protivi stečajnom planu Peveca

22.02.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Uspješan izlazak iz stečaja Peveca u kojemu je dosad sačuvano 850 radnih mjesta ovisi o RBA banci, koja kao veliki vjerovnik ne želi prihvatiti stečajni plan, već želi provesti ovrhu nad najvažnijim prodajnim centrom, u zagrebačkom Jankomiru. Uoči sutrašnjeg sastanka stečajnog upravitelja s vjerovnicima, RBA u priopćenju optužuje stečajnog upravitelja za sukob interesa navodeći ozbiljne primjedbe na vođenje stečajnog postupka

'RBA nije mogla odbiti stečajni plan Peveca jer on nakon više od godinu dana po pokretanju stečajnog postupka još nije napravljen i pravno valjano raspravljen. Banka je od samog početka postupka stečaja nudila rješenja po kojima bi prodajni centar Jankomir bio dan u zakup ili leasing tvrtki Pevec Zagreb u stečaju. Mi smo i dalje otvoreni za dogovore u tom smislu', stoji u priopćenju RBA banke koja tvrdi da je zainteresirana da sve tvrtke u sastavu Pevec grupe u stečaju budu restrukturirane i nastave s radom kako bi mogle podmirivati sve svoje obveze prema radnicima, dobavljačima, državi i ostalim vjerovnicima.

'Stečajni upravitelj Darko Šket, u javnosti zagovornik ovakvog rješenja, zapravo je u više navrata opstruirao i odbijao takvo rješenje. U kontaktima sa RBA Darko Šket se nominalno zalagao za njega, a u stvarnosti se o njemu u godinu dana niti jednom nije ozbiljno razgovaralo', optužuju iz RBA stečajnog upravitelja Peveca Zagreb.

'Plasiranje neistinitih informacija u medije i službena tijela države o tome da je stav RBA vezan uz prodajni centar Jankomir glavna i jedina prepreka za uspješan stečaj s preustrojem Peveca Zagreb d.o.o. je samo dio neprihvatljivog načina vođenja stečajnog postupka. Kao razlučni vjerovnik imamo vrlo ozbiljne primjedbe na način na koji su vođeni stečajni postupci nad pojedinim društvima iz grupe Pevec. U tom smislu, RBA je pokrenula pravno procesne radnje koje su rezultirale sudskom smjenom gospodina Šketa s pozicije stečajnog upravitelja nekih društava iz grupe Pevec, iz razloga vrlo očitog, sukoba interesa', priopćili su iz banke.

Iz Peveca, najavljujući sutrašnju konferenciju za tisak, upozoravaju kako bi zbog dugovanja od 90 milijuna kuna RBA banci stečajni plan Peveca mogao pasti u vodu, a 850 radnika završiti na cesti. Naglašavaju kako su osim RBA banke svi ostali vjerovnici ostale banke pa i država prihvatili prijedlog stečajnog plana prema kojemu bi svoja potraživanja pretvorili u vlasničke udjele u Pevecu.

'RBA banka pokrenula je ovrhu nad Pevecovim prodajnim centrom u zagrebačkom Jankomiru, u kojemu se ostvaruje najveći promet (više od 25 posto ukupnog prometa) unutar Pevecovih prodajnih centara. Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca Zagreb, smatra da je njihovo ponašanje iracionalnojer im potraživanja ionako nitko nije osporavao

Iako im je kao i svim vjerovnicima predlagan najbolji mogući model prema kojemu bi se oni mogli naplatiti, nisu imali sluha. Njihovo potraživanje od 90 milijuna kuna nije najveće, pa je apsurdno da zbog njega dolazi u pitanje naplata 1,7 milijardi kuna ukupnih potraživanja. Nakon niza neuspješnih pokušaja da se stupi u kontakt s upravom spomenute banke, tek sutra u dopodnevnim satima RBA je pristala na sastanak, a o ishodu sastanka izvijestit ćemo vas na zakazanoj tiskovnoj konferenciji',priopćili su iz Peveca.