OTKRIO OCCRP:

Razotkrivena golema ruska operacija pranja novca, umiješane i hrvatske tvrtke?

21.03.2017 u 16:34

Bionic
Reading

Nevladina organizacija OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), koja okuplja oko 20 medijskih društava, objavila je u utorak da su milijarde dolara iznesene iz Rusije u operaciji nazvanoj Globalna praonica (Global Laundromat), a kompanije sa sjedištem u Britaniji i nepoznatim vlasnicima odigrale su glavnu ulogu u tome, objavio je Guardian

Dokumenti koje su vidjeli novinari tog lista pokazuju da je najmanje 20 milijardi dolara u toj operaciji izneseno iz Rusije u razdoblju od 2010. do 2014., a prava svota mogla bi dosezati čak 80 milijardi dolara, kažu izvori.

Na listi zemalja koje su prale ruski novac nalazi se i Hrvatska. Uplate koje su primile tvrtke iz Hrvatske od veljače 2011. do svibnja 2014. godine ukupno iznose oko pola milijuna dolara. Na internetskoj stranici OCCRP-a moguće je pronaći podatak da su u shemi s Rusima sudjelovale Podravka, ACG Lukaps, Hladni val d.o.o., Šimunić promet te fizička osoba Dragan Przulj.

Pritom je preko Podravke navodno oprano 264.000 dolara, preko ACG-a Lukaps 169.000 dolara, preko Hladnog vala 42.000, dok su manje od 20.000 dolara primili Šimunić promet i stanoviti Dragan Przulj.

U mnogim slučajevima koje je pregledao Guardian novac je otišao u offshore kompanije čiji su vlasnici prikriveni, a izvor imovine nepoznat. OCCRP je otkrio da su kao službeni vlasnici mnogih tih tvrtki navedene izmišljene osobe ili su nominalno postavljeni direktori iz Ukrajine.