obuhvaćeno 850 tisuća korisnika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objašnjava sve što morate znati o covid dodatku za umirovljenike

22.11.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Covid dodatak mjera je isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Na što se sve odnosi ta mjera i kako do nje, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' objasnio je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Mjerom je obuhvaćeno 850 tisuća korisnika, a poziv za dostavu dokaza o visini mirovine upućen je korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva te korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu.

'Bitno je spomenuti da mirovina koja se prima u Hrvatskoj i inozemstvu ukupno ne smije prelaziti četiri tisuće kuna, korisnici mirovina moraju imati prebivalište u RH i ne smiju biti u radnom odnosu', objasnio je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za HRT.

Za ostvarivanje covid dodatka potrebno je dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, u vidu izvatka iz banke o isplati mirovine za mjesec ožujak ili dokaza inozemnog nositelja osiguranja o iznosu neto isplaćene mirovine za ožujak.

  • +8
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Oni koji nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu ne trebaju dostavljati dokaz, već na tiskanici HZMO-a ili online obrascu preko kojih se ostvaruje dodatak označiti polje gdje izjavljuju da ne primaju inozemnu mirovinu. Tiskanica se može skinuti s web stranice HZMO-a ili kupiti u Narodnim novinama, a uz tiskanicu potreban je dokaz o visini inozemne mirovine', ističe Serdar i dodaje kako će isplata covid dodatka biti u prosincu, a rok predaje dokaza je do 30. studenog.

Iznosi covid dodatka ovise o visini mirovine, a podijeljeni su u četiri razreda.

Korisnici čija je mirovina između 0 i 1500 kuna dobit će 1200 kuna, oni koji primaju od 1500 do 2000 dobit će 900 kuna, oni koji imaju od 2000 do 3000 dobit će 600 kuna, a oni koji primaju od 3000 do 4000 dobit će 400 kuna, kaže Serdar.