REOBRAČUN ZA ŠVICARCE

'Rate kredita neće rasti zbog Linićeva zakona'

17.10.2013 u 07:20

Bionic
Reading

Hoće li zaista zbog Linićeva zakona dio dužnika u švicarskim francima morati plaćati veće rate kredita? 'To je nemoguće', komentirala je za tportal Žana Pedić, načelnica Sektora za financijski sustav u Ministarstvu financija

Formula za izračun promjenjive kamatne stope = fiksna marža (početna kamatna stopa - početni Libor) + sadašnji Libor

Otkrivajući 'pravu istinu' o švicarcima, neki mediji objavili su, pozivajući se na primjedbe HNB-a, da će zbog izmjena Zakona o potrošačakom kreditiranju dio dužnika morati plaćati čak veće rate kredita. Je li doista moguća takva apsurdna situacija?

'Neće doći do povećanja rate kredita reobračunom temeljem Zakona. To je nemoguće, kada se uzme u obzir način reobračuna kamatnih stopa. Kamatna stopa će se sastojati od promjenjiva dijela (a to je, primjerice, današnji Libor čije su vrijednosti izrazito niske) i fiksnog dijela, koji će se utvrditi tako da se od početne kamatne stope oduzme tadašnji Libor', komentirala je za Tportal Žana Pedić.

Napominje da je današnja vrijednost CHF Libora povijesno niska - 0,07 posto, u usporedbi s vrijednostima iz vremena kad su se izdavali krediti u francima. Računica po kojoj bi dužnici plaćali više nego sad, zbog toga je nemoguća.