KOLOSALNI REBALANS PRORAČUNA

Rat živaca uoči zadnje rasprave o plaćama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.03.2009 23:03
  • Objavljeno 22.03.2009 u 20:30
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Dan uoči posljednjeg kruga pregovora o prijedlogu Vlade za smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru, ministar financija Ivan Šuker ponovio je da je riječ o izradi rebalansa proračuna za očuvanje radnih mjesta u javnom i realnom sektoru

ZAGREB - Kad se objavi podatak o gospodarskom rastu od 2 posto dva tromjesečja zaredom, vratit ćemo plaće na razinu s početka 2009. godine, rekao je Ivan Šuker gostujući u Dnevniku HTV-a. Osnovica se ove godine neće smanjivati, a Ekonomski institut će u suradnji s drugim stručnjacima napraviti analizu plaća i politiku plaća za neka buduća razdoblja.

Te tri odrednice sadržane su u posljednjoj ponudi Vlade sindikatima. 'Nadam se da će to naši socijalni partneri razumjeti i da ćemo zajedničkim snagama iznijeti ovu krizu', rekao je Šuker.

'Što će biti sutra, vidjet ćemo nakon sastanka. Vlada ima rezervne varijante', kazao je odgovarajući na pitanje bi li Vlada, u slučaju da sindikati odbiju njezine prijedloge, išla na jednostrano raskidanje kolektivnog ugovora.

Upozorio je da je rebalans poruka domaćoj i svjetskoj javnosti te svjetskim financijskim institucijama da 'smo u stanju kontrolirati potrošnju'. 'Promatraju nas oni od kojih očekujemo da ćemo sutra dobit novce i zadužiti se, ne samo mi nego i poslovne banke i gospodarstvenici', ustvrdio je Šuker.

Najavio je da će prijedlog rebalansa proračuna Vlada u srijedu poslati Saboru, a taj bi dokument od kolosalne važnosti mogao biti usvojen u petak, 3. travnja, prije uskršnjih praznika. 'Ovaj rebalans je daleko širi od svih prethodnih i od postanka hrvatske države nije bilo ovako važnog dokumenta', ocijenio je Šuker.

Po sadašnjim projekcijama, prihodi bi iznosili bi 116 milijarda kuna, a rashodi se procjenjuju na 126 milijarda kuna. Planira se da bi i nakon rebalansa proračun mogao imati deficit od 4 do 4 i pol milijarde, što je u nekim financijskim okvirima prihvatljivo, smatra hrvatski ministar financija.

Sve su vjerojatnije najave kako bi sindikati, primjerice profesora i liječnika, mogli odbiti Vladin prijedlog, a sindikati državnih službi koji zastupaju činovnike i policajce - prihvatiti. Pred odlazak na posljednji krug pregovora sindikati javnih službi ne popuštaju - najavljuju prosvjede, baš kao što su to nedavno učinili kolege iz Francuske.

Na upit o mogućnosti da Hrvatska uđe u novi stand by aranžman s MMF-om, Šuker je odgovorio kako "MMF nije baba roga", ali i da se zna što će tražiti, te da bi vjerodostojnost Hrvatske bila puno veća ako to napravi sama nego sutra s MMF-om.

MMF bi tražio rezanje socijalnih prava, mirovina, plaća, investicija, kazao je ministar financija, podsjećajući i na primjer Latvije koja je ušla u aranžman s MMF-om, a prvo što je MMF tražio je bilo rezanje mase sredstava za plaće za 20 posto.

U štrajku bi se tako moglo naći ukupno 170 tisuća zaposlenih u javnom sektoru, od kojih najviše u obrazovanju i zdravstvu. 'Socijala, zdravstvo, kultura, visoko školstvo, znanost - svi će jedinstveno iskoristiti sva raspoloživa legalna i legitimna sredstva u sindikalnoj borbi kako očuvali cijenu i dostojanstvo rada', rekao je Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

S druge strane, oko 65 tisuća zaposlenih u državnim službama - od policajaca, carinika do činovnika - još ne zna kome se prikloniti. I nakon današnjih konzultacija mnogo je toga na vagi među državnim službama.

Ipak, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije, smatra da između dva zla, treba uvijek birati manje. A manje zlo je prihvatiti Vladin prijedlog vraćanja plaća na razinu od prošle godine jer smatraju da bi u suprotnom mogli izgubiti božićnice, regrese i darove za djecu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi