svjetska banka upozorava

Rat u Ukrajini vodi u globalnu recesiju: Udvostručenje cijena goriva je okidač sam po sebi, a na to ide nestašica plina i lockdown u Kini

26.05.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Čelnik Svjetske banke upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla uzrokovati globalnu recesiju zbog rasta cijena hrane, energenata i gnojiva

David Malpass, predsjednik Svjetske banke, iskazao je zabrinutost zbog potencijalne globalne recesije te je rekao da je u ovom trenutku, promatramo li BDP na svjetskoj razini, teško reći kako izbjeći recesiju. Dodao je i da je nekoliko 'zatvaranja' uslijed pandemije Covida-19 zasigurno pridonijelo toj zabrinutosti, piše BBC.

'Udvostručenje cijena energenata samo je po sebi dovoljno da prouzrokuje recesiju', kaže Malpass. Svjetska banka predviđa da bi stopa svjetskog gospodarskog rasta za ovu godinu trebala biti 3,2 posto, što je jedan postotni bod manje nego što se predviđalo do prije mjesec dana.

Šef Svjetske banke ističe i da mnoge europske zemlje još uvijek energetski previše ovise o Rusiji, i to čak i ako uzmemo u obzir da zapadne zemlje pokušavaju progurati strategije kojima bi se ta ovisnost smanjila. S druge strane, Rusija bi sa svojim nastojanjima da smanji opskrbu plinom mogla znatno usporiti gospodarstvo u toj regiji. Naglasio je i da rast cijena energenata već opterećuje i Njemačku, koja je najveći ekonomski igrač u Europi, a četvrti po redu u svijetu.

  • +16
Rat u Ukrajini 26.05.2022. Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Zabrinjavaju i zatvaranja većih kineskih gradova uslijed pandemije, poput financijskog, proizvodnog i trgovinskog središta Šangaja, što još uvijek ima snažan utjecaj na usporavanje svjetske ekonomije. 'Kina je već imala problema s tržištem nekretnina, tako da se predviđalo smanjenje gospodarskog rasta u toj zemlji za 2022. i prije ruske invazije na Ukrajinu. Na to su dodatno onda utjecali i lockdowni', smatra Malpass.