tijesna opskrba

Rastu cijene nafte nakon ruske zabrane izvoza goriva

22.09.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog procjene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla potaknuti potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 90,58 dolara.

Tržišta je jučer iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i stabilizirala cijene. Zabrana ne obuhvaća Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi.

Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija Tass.

Zabrana će ponovo unijeti neizvjesnost u ionako tijesnu globalnu opskrbu derivatima i mogla bi prisiliti zemlje-uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se natječu u ponuđenim cijenama, objašnjava u bilješci RBC.

Veleprodajne cijene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj burzi u Sankt Petersburgu gotovo 10 posto, a dizela za 7,5 posto.

Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi postroženi uvjeti financiranja mogli zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

"Kratkoročno će cijene vjerojatno definirati uglavnom signali na strani potražnje", procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.

Američka središnja banka zadržala je u srijedu kamatne stope na važećoj razini, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine mogla podići za još četvrtinu postotnog boda.

S&P Global procjenjuje pak u najnovijem mjesečnom izvješću da se gospodarstvo eurozone vjerojatno smanjilo u trećem tromjesečju, prema podacima prikupljenim za indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košrice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 81 cent, na 95,01 dolar.