zabilježio hgk

Raste interes učenika za strukovna zanimanja; evo i kojih

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2019 11:53
  • Objavljeno 18.07.2019 u 11:53
Ilustrativna fotografija - kuhari

Ilustrativna fotografija - kuhari

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak su izvijestili da se za strukovna zanimanja u deficitarnim zanimanjima ove godine odlučilo oko 650 učenika više nego lani, te zaključuju kako raste interes učenika za strukovna zanimanja

Najnovije brojke Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju trend rasta upisa učenika u strukovna zanimanja, iako je to dijelom i rezultat ukupno većeg broja djece upisane u srednje škole, navode iz HGK-a.

"Prema našem izračunu baziranom na najnovijim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupan broj djece upisane u srednje škole u ovoj školskoj godini je 39.342, što je osjetan porast u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo upisano 37.993, ", istaknuo je voditelj Odjela za obrazovanje HGK Božo Pavičin, navodeći da ih posebno veseli što je u deficitarna strukovna zanimanja upisano 650 učenika više lani.

Naglasio je kako je rast broja učenika ohrabrujući podatak i da bi se takav trend, uz iznimku blagog pada za dvije godine, trebao nastaviti i u iduće tri do četiri generacije.

Zabrinjavajući pad broja školaraca

No, iz HGK napominju kako je unatoč tim kratkoročnim pozitivnim pokazateljima zabrinjavajući pad broja školaraca koji je rezultat općenito loših demografskih kretanja.

Tako je u zadnjih pet godina, kako navode, izgubljeno više od 44.000 učenika (pad s 509.000 u školskoj godini 2013./2014. na 465.000 u 2018./2019.), a najveće stope pada, više od 20 posto bilježe tri slavonske županije – Vukovarsko- srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska.

Kratak pregled najdeficitarnijih zanimanja pokazuje da je broj kuhara narastao za 6,4 posto na ukupno 1.268, konobara je više za 11,5 posto (608 ukupno), keramičara 19 posto (112 ukupno), zidara 10 posto, a stolara i mesara za 21, odnosno 70 posto više, navode iz HGK napominjući da i drugi strukovni smjerovi uglavnom imaju tendenciju rasta.

Broj gimnazijalaca stagnira (6.400 učenika), dok je broj ekonomista porastao za 7 posto, na oko 2.500 učenika.

Sve brojke su rezultat prvog kruga upisa učenika, a u iduća dva mogu samo dodatno rasti, ističu iz HGK.

Najveći interes za turistička zanimanja je u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Brodsko-posavskoj županiji najviše učenika se prijavilo za CNC operatera, dok je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj najviše prijava stiglo za medicinske sestre.

U svim ostalim županijama najveći broj prijava je stigao u ekonomske škole, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!