tržište kapitala

Rasprodaja s globalnih burzi prenesena na domaće tržište

Imperial Rab

Imperial Rab

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Domaće tržište kapitala je nakon šest uzastopnih dana rasta u ponedjeljak zabilježilo pad u crveni teritorij, te su indeksi CROBEX i CROBEX10 izgubili oko 0,9 posto, čime se negativan sentiment s globalnih burzi prenio i na domaće tržište. Likvidnost na burzi je potonula na 5,3 milijuna kuna, što je svega polovina prošlotjednog prosječnog dnevnog prometa te najniža razina u zadnjih deset dana. Najviše je na udaru bio indeks transportnog sektora s minusom od 3,3 posto, zbog američkih trgovinskih prijetnji Kini

Trgovanje na burzi je prošlo bez blok prometa, kao i bez milijunaša, a u redovnom trgovanju je najlikvidnije izdanje bila povlaštena dionica Adrisa, koja je na oko 880 tisuća kuna prometa upisala pad cijene od 0,4 posto. Po prometu slijedi dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na oko 800 tisuća kuna prometa ojačala 0,6 posto, što je bio jedini dobitnik u top pet najlikvidnijih izdanja.

Dionicom Arena Hospitality Groupa se počelo trgovati bez prava na dividendu od pet kuna, pa je cijena dionice zabilježila pad od 3,8 posto. Titula gubitnika dana ide dionici Atlantske plovidbe, koja je potonula gotovo 6 posto zbog kinesko-američkih tenzija, a slabu izvedbu je imala i dionica Dalekovoda s 5,9 posto minusa.

Među dobitnicima se izdvaja dionica Imperiala s plusom od 2,9 posto, kao i dionica Zagrebačke banke koja je ojačala 1,8 posto.

Dobitnik dana: Imperial +2,86% 720,00

Gubitnik dana: Atlantska plovidba -5,96% 284,00

CROBEX: -0,87% 1.827,45

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!