TRŽIŠTE KAPITALA

Rasprodaja na tržištima kapitala, CROBEX na najnižoj razini od 2016.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Negativan sentiment se s globalnih burzi prelio i na domaće tržišta kapitala što je uzrokovalo rasprodaju dionica. Razlog snažnog pada svjetskih burzi leži u uhićenju direktorice financija Huaweija, što je dovelo do straha kod investitora da bi se američko-kineski trgovinski rat mogao ponovno rasplamsati.

Indeks CROBEX je izgubio 1,6 posto na vrijednosti, što je njegov najveći dnevni pad od početka veljače ove godine, pri čemu je zaključio na 1.712,7 bodova, svoju najnižu razinu još od srpnja 2016. godine. Uži indeks CROBEX10 je potonuo 1,9 posto na 1.002,98 bodova, dok je širi tržišni indeks zabilježio pad od 0,9 posto. Od sektorskih indeksa, najviše je izgubio indeks transportnog sektora, s padom od 1,9 posto, dok su u zelenom zaključili indeksi građevinskog i prehrambenog sektora, koji su ojačali redom 0,9 posto i 0,4 posto.

Ukupna likvidnost je ojačala na 17,2 milijuna kuna, što je najviša razina od listopada, a milijunske promete je ostvarilo pet izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu od gotovo 4 milijuna kuna potonule 2,7 posto. Aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 3,1 milijuna kuna i padom cijene od 2,9 posto, a slijede ih dionice Podravke, koje su na prometu od 2,3 milijuna kuna izgubile 1,4 posto na vrijednosti. Milijunske promete su ostvarile i dionice Končar-Elektroindustrije i Arena Hospitality Grupe, 1,4 milijuna kuna i 1,2 milijuna kuna, pri čemu su oslabile redom 3,6 posto i 0,6 posto.

Loše izvedbe su imale i dionice Petrokemije, Atlantske plovidbe i Zagrebačke banke, čije su cijene redom potonule 6 posto, 3,8 posto i 3,1 posto, dok je od aktivnijih izdanja jedino dionica Dalekovoda zaključila u zelenom, i to s rastom od 1,5 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +1,47% 6,88

Gubitnik dana Petrokemija -6,00% 37,60

CROBEX -1,63% 1.712,69

vViše o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!