DRUGI MJESEC ZAREDOM

Raspoloženje investitora u Njemačkoj pogoršano i u travnju

18.04.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Raspoloženje investitora u Njemačkoj pogoršano je u travnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući slabije prognoze za gospodarstvo u uvjetima visoke inflacije i strožih uvjeta kreditiranja, izvijestio je u utorak institut ZEW.

ZEW-ov indeks koji mjeri ozračje među ulagačima pao je u travnju za 8,9 bodova u odnosu na ožujak, spustivši se na 4,1 bod, objavio je Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) sa sjedištem u Mannheimu.

Indeks je tako smanjen drugi mjesec zaredom, nakon povećanja tijekom pet uzastopnih mjeseci.

Stručnjaci za financijska tržišta još su uvijek uznemireni, napisao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach, zaključivši da njihova očekivanja za gospodarstvo signaliziraju nepromijenjenu gospodarsku situaciju u idućih šest mjeseci.

Stručnjaci očekuju oprezniju kreditnu politiku banaka, navodi Wambach, izdvojivši među negativnim faktorima i kontinuirano visoku inflaciju i "međunarodno restriktivnu monetarnu politiku".

Pozitivno je pak što više ne vide opasnost akutne krize na međunarodnim financijskim tržištima, dodaje, ukazujući na poboljšane izglede za poslovne rezultate banaka i osiguravatelja u usporedbi s ožujkom.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu zamjetno je pak poboljšana, iskazana u rastu indeksa za 14 bodova, na minus 32,5 bodova.